Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Esat Kudret
Üye 29 Ağustos 1 Cevap
2

Eliptik yörüngeler, evrensel fizik yasaları böyle emrettiği için mi yoksa tıpkı evrimde olduğu gibi bu yasalara uygun olanlar kalabildiği için mi var?

İkili veya üçlü yıldız sistemlerinde de bu yasalar geçerli midir?
130 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Sena Küçükkıvanç
Yazar&Editör 29 Ağustos

Eliptik yörüngeler fizik yasalarının doğal bir sonucu olarak var olur. Newton'un hareket ve kütle çekim yasalarına göre uzaydaki cisimler kütle çekim etkisi altında oldukları sürece kararlı bir çözüm olarak eliptik yollar izlerler. Bu yörüngeler biyolojik evrimdeki gibi bir hayatta kalma mekanizmasının sonucu değil temel kuvvetlerin özellikle de kütle çekiminin etkisiyle oluşur ve bir cismin diğer bir cismin çekim alanında kalması durumunda eliptik bir yörünge izlemesine neden olur.[1][2]

Ayrıca evet, tek yıldız sistemlerinde geçerli olan fizik yasaları ikili ve üçlü yıldız sistemlerinde de geçerlidir ancak birden fazla yıldızın oluşturduğu karmaşık kütle çekimsel etkileşimler nedeniyle daha karmaşık bir yapı oluşur. İkili yıldız sistemlerinde her yıldız ortak kütle merkezleri etrafında Kepler yasalarına uygun şekilde eliptik yörüngelerde döner. Üçlü yıldız sistemlerinde ise iki yıldız yakın bir ikili sistem oluşturur ve üçüncü yıldız bu ikilinin etrafında daha geniş bir yörüngede döner. Bu sistemler yörüngeler yeterince ayrılmışsa genellikle kararlı olur ancak birden fazla kütle çekimsel etkinin varlığı yörüngelerin daha karmaşık ve bazen de kararsız hale gelmesine yol açabilir.[3][4]

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. A. E. Kossovsky. (2020). Kepler’s 1St Law—Discovery Of Elliptical Orbits. The Birth of Science, sf: 35-37. doi: 10.1007/978-3-030-51744-1_9. | Arşiv Bağlantısı
  2. M. Williams. Elliptical Orbits Could Be Essential To The Habitability Of Rocky Planets. (7 Ağustos 2024). Alındığı Tarih: 29 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Phys | Arşiv Bağlantısı
  3. G. Jackson. How Do Kepler's Laws Apply To A Binary Star System?. (9 Mayıs 2023). Alındığı Tarih: 29 Ağustos 2024. Alındığı Yer: physics-network | Arşiv Bağlantısı
  4. G. D. Cesare, et al. (2021). On The Stability Of Planetary Orbits In Binary Star Systems I. The S-Type Orbits. Astrophysics and Space Science, sf: 1-10. doi: 10.1007/s10509-021-03959-x. | Arşiv Bağlantısı
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close