Sorunuzun cevabının üzerinde yaşıyorsunuz. Dünyanın içeriğini, oluşumunu, gelişimini özetlersek zaten size cevap vermiş oluruz.
Gezegenin kimyasal içeriği zenginse, oksijen, karbon vs. varsa, gezegenin yüzey sıcaklığı suyun sıvı halde bulunmasına olanak veriyorsa ve bu gezegen uzun süre sarsıcı kozmolojik olaylardan uzak kalabilir ve evrimsel süreci sekteye uğratacak patlamalar yaşamaz ise o gezegende canlılık ortaya çıkacaktır.
Farklı elementler kimyasal bağlar ile bağlanıp molekülleri oluşturur. Özellikle karbon bu açıdan en zengin, birçok elementle bağ kurabilen yapıdadır. Atomlar molekülleri, moleküller daha karmaşık yapıları, karmaşık yapılar da aminoasitleri, rna ve dnayı oluşturur. Bunlar da zaten canlılığın yapıtaşıdır. Gerisi evrim. Çevre şartlarına göre bu yapılar değişir, dönüşür, gelişir ve ortaya karmakarışık bir canlılık çıkar.
Sorunuzda, pek ince bir yanılgıya kapıldığınız anlaşılıyor. "Yoktan". Yoktan ne demek? Yoktan diye bir şey yok ki. Atom maddenin yapıtaşı ama atom da proton ve nötronlardan oluşuyor. Protonlar kuarklardan ve leptonlardan. Ve kuark ve leptonlar zaten doğada yoklar. Onlar direk gözlemlenemeyen, tırnağınızın ucuyla protondan koparıp avcunuza alamayacağınız, doğada tek başına bulunmayan, varlığını ancak ve sadece kuantum (atomaltı) dünyadaki etkileri ile fark ettiğimiz, aslında kendisine değil var olan etkilere verdiğimiz isimle ortaya çıkan, etkilerin var olmasını gerektirdiği sanal bir parça. Yani sizin "yoktan" dediğiniz şeye bilim bir isim vermiş durumda. Çok eski ve artık geçerliliğini yitirmiş bir olgu "yokluk". Yokluğu tanımlamanızı istesem ikna edici bir tanım sunmanız zor olacaktır. Çünkü artık bırakın görmediğimize yok demeyi, o kadar küçük, göremediğimiz dünyaları inceleyip araştırıyoruz ki yokluğun içine baktığımızı iddia etmek hiç da abartılı olmaz. Ve orada bulduklarımız hiç de anlamsız ve gereksiz şeyler değil.
Yani "yok" diye bir şey "yok". :) Yokluk bilim için, evrenin sırrının çözüleceği yer zaten. O nedenle yoklukla mücadelemizde hayli yol kat etmiş durumdayız.
Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Sağlıcakla...