Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Laçın Vəlizadə
Üye
2

Elektronun hızının 0 olması imkansız mı?

Belirsizlik ilkesine göre bir elektronun hızını ve konumunu aynı anda aynı doğrulukla ölçemeyiz. Elektronun hızı 0 olursa konumu değişmeyecektir ve elektronun konumunu da aynı doğrulukla ölçebiliriz. Bu durumda Heisenberg Belirsizlik İlkesi bozulur. Bu ilkenin bozulmaması için elektronun hızının 0 olması imkansız olmalıdır.
463 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Gökhan Kahraman
Bilim ve felsefe sevdalısı

Merhaba

Gittiğin akıl yürütmesi tamamen mantıklı ancak ek bilgi ve bağlamlara neden hayır diyelim

Tüm Reklamları Kapat

Bildiğimiz gibi + yük - yükü çeker, atom çekirdeğinde + yüklü protonlar bulunmaktadır, elektronlar ise - yüklüdür burdan doğan çekim sayesinde elektron haraket eder ancak çekirdeğe düşmez, çekirdeğe düşmemesini temel olarak Heisenberg belirsizlik ilkesi sağlar bu ilkeyi basitçe açıklarsak elektronun momentumunu ve konumunu tam doğrulukta aynı anda bilemeyeceğimizi söyler. Elektronlar dışarıdan uyarılabilir bu sayede bir katman atlarlar ve temel hale geri dönmek için dışarıya foton saçarlar.

Newtonun 1. Yasasından da bildiğimiz eylemsizlik yasası sayesinde de elektron hareketine devam eder bu yasa ise bir cisme etki eden kuvvet yoksa o cisim sabit hızla haraket eder. Yani elektronların haraket etmesi ve hareketine devam etmesi bu sebeplerden otürüdür.

Tüm Reklamları Kapat

Elektronun hareket etmesini sağlayan ilk enerji ise atomun yapısında depolanmıştır. Bu sebeple atomu parçaladığımız zaman büyük bir enerji açığa çıkar.

Bir çekirdeğin etrafındaki elektronun enerjiyi dağıtacak bir yüzeyi yoktur. Bu yüzden enerji kaybı olmaz bu sebeple de elektronun hızı 0 olmaz olamaz.

2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Ertuğrul Genç
Bilimle Kafayı Bozmuş Biri

Elektronun hızının 0 olması, hem klasik hem de kuantum mekanik açıdan imkansızdır. Klasik mekanik açıdan, elektronun hızının 0 olması, elektronun yerçekimi alanından kurtulması için gerekli olan enerjiye eşit olan kurtulma enerjisine sahip olması anlamına gelir. Bu enerji, elektronun kütlesi ve yerçekimi alanının gücüne bağlıdır. Elektronun hızının 0 olması için, elektronun sonsuz bir enerjiye sahip olması gerekir. Ancak, bu mümkün değildir, çünkü elektronun hızı, vakumdaki ışık hızına © yaklaşabilir ancak hiçbir zaman ulaşamaz. Görelilik teorisi gereği, elektronun hızı c’ye yaklaştıkça, elektronun kütlesi artar ve elektronu daha da hızlandırmak için daha fazla enerji gerektirir. Bu nedenle, elektronun hızının 0 olması için gerekli olan enerji sınırsızdır ve bu da imkansızdır.

Kuantum mekanik açıdan, elektronun hızının 0 olması, Heisenberg belirsizlik ilkesine aykırıdır. Bu ilke, bir elektronun konumunu ve momentumunu (hızla orantılı bir büyüklük) aynı anda kesin olarak bilmemizin mümkün olmadığını söyler. Bir elektronun momentumunu tam olarak bilmek için, elektronun dalga fonksiyonunun sadece bir dalga boyuna sahip olması gerekir. Ancak, bu durumda, elektronun konumu tamamen belirsiz olur ve her yerde bulunma ihtimali vardır. Bu da fiziksel olarak anlamsızdır. Dolayısıyla, bir elektronun momentumunu tam olarak bilmemiz imkansızdır ve bu da elektronun hızının 0 olmasını engeller. Ayrıca, bir elektronun hızının 0 olması durumunda, elektronun dalga fonksiyonu sabit bir değer alır ve bu da Schrödinger denkleminin çözümüne uymaz. Schrödinger denkleminin çözümü, elektronun dalga fonksiyonunun zamana bağlı olarak değişmesini gerektirir. Bu nedenle, kuantum mekanik açıdan da elektronun hızının 0 olması imkansızdır.

Tüm Reklamları Kapat

1
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Simge Görgüç
Simge Görgüç
195K UP
Fen lisesi öğrencisi

Heisenberg Belirsizlik İlkesi'ne göre, bir parçacığın konumunu ve hızını aynı anda tam olarak belirlemek imkansızdır. Bu nedenle, bir elektronun hızının tam olarak sıfır olması da imkansızdır. Bu ilke, kuantum mekaniği içinde geçerlidir.

3
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Yere Düşen Yemeğe Mikroplar Kaç Saniyede Bulaşır?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Soğukta Kas Tutulur mu?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Uzayda Yaşam Dibimizde Olabilir mi?
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Evinizde Büyük Hadron Çarpıştırıcısı (CERN) İnşa Edin!
Mars, Yaşama Dünya'dan Daha Uygun Olabilir mi?
Mars, Yaşama Dünya'dan Daha Uygun Olabilir mi?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close