Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
John Doe
Üye
14

Elektronik sigara kullanımının zararlı olduğuna dair somut, bilimsel bulgular var mı?

İnternette boy boy yer alan olumsuz haberler derinlemesine araştırıldığında çoğunun altı boş sansasyonel haberler olduğu görülüyor. Bir kısmı da aşırı uç parametreler kullanılarak hazırlanmış deney düzenekleri sebebiyle inandırıcılıklarını yitiriyorlar.
29,183 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
4 Cevap
Aliagha
Bilgisayar Mühendisi

Yazınızı okudum bazı noktalarına katılsam da bazılarına katılamayacağım. Nedeni Yazdığınız kaynaklarda okudum üzere (Harvard`ı ele alacağım,

-Still, it’s clear that there is a lot about vaping we don’t know.

-E-sigara hakkında hala bilmediğimiz çok şey var.

Tüm Reklamları Kapat

Yani burdan çıkardığınız sonuç "İşin özü Elektronik sigara da tıpkı gerçek sigara kadar zararlı." sözleri çok iddalı. Bunu söylemek için yeterli delil sunmanız gerek. Show TV haberleri gibi ciddi konu hakkında böyle yazılmasının taraftarı değilim. E-sigara için de demiyorum. Ama doğrularımızla konuşalım. E-sigara ile ilgili güncel bir kaynak paylaşacağım sizinle, okumanızı tavsiye ederim.

Bunların dışında söylemek istediklerim, sigaranın 1960 senelerinden belli zaman dilimine kadar reklamları olmuştu. Yeterli delil elde edildikten sonra reklam yasağı ve zararları insanlarla paylaşılmış, belli bir yaş sınırı gelmiştir. Yani, e-sigaranın uzun süreli zararlarını kimse bilmiyor daha. Bulundukça paylaşılıyor. Bazı araştırmalarda %95 oranında daha az olduğu bile yazılı. Hadi %50 az zararlı olsun. Nikotin bağımlılığını devam ettirmek isteyen biri için e-sigara mı tavsiye ederdiniz yoksa sigara içmesine devam etmesini mi? İçmemesi, tamamen bırakması ne ala.

Bu arada nikotin kanser yapıcı madde değildir. Nasıl ki çay, kahve, kola gibi ürünlerde kafein bulunuyorsa ve nasıl ki her şeyin fazlası zararsa nikotin de o kadar bir etkiye sahip. Tabi ki diğerlerine göre daha fazla bağımlılık yapması dışında.

Toparlamak gerekirse, nikotinden vazgeçmek istemeyen kesim için bu tür alternatiflerin yapılması, zararların aza indirilmesinin taraftarıyım. Bu dediğim e-sigara olmaz başka bir şey olur, sonuçta belki ilerde yeni bir araştırma yapılır ve e-sigara daha zararlı çıkar ya da aksi olur ama yeter ki devam etsin bu araştırmalar zararların aza indirilmesi adına. (:

1,934 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Ecigarette-Research. (14 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Harvand. (14 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Nikotin Hakkında. (14 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  4. Yazar Yok. Assets.publishing.service.gov.uk. (14 Ocak 2020). Alındığı Tarih: 14 Ocak 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Taşkın Temiz
Bilgisayar Mühendisi

Aşağıdaki içeriğin tamamı alıntıdır. Okuyabilir, inceleyebilir ve yetinmezseniz araştırabilirsiniz.

"İngiltere Halk Sağlığı

Halkın sağlığını koruyup geliştirir.

Tüm Reklamları Kapat

E-sigara kullanımının sigara içmekten %95 daha güvenli olduğuna dair kanıtlar için yazarın notu

E-sigara kullanımının sigara içmekten %95 civarında daha güvenli olduğu yönündeki çıkarım şu gerçeklere dayanmaktadır:

Halk sağlığına zarar veren sigara dumanı bileşenleri - kanserojenler de dahil olmak üzere - e-sigara buharında yoktur veya sigara'ya kıyasla %5'ten daha düşük seviyelerdedir. (çoğunlukla %1'in altında ve kabul edilen maruziyet sınırlarının çok altında)

Sadece e-sigaralarda bulunan ana kimyasallar ciddi bir risk ile ilişkilendirilmemiştir.

Tüm Reklamları Kapat

İncelememiz, yakın zamanda yapılan araştırmaların e-sigaraların riskleri konusunda endişe verici yeni bulgular doğurduğu şeklinde değerlendirilip değerlendirilmediğini; önceki bağımsız incelemenin (Britton ve Bogdanovica, 2014) ve diğer güven verici incelemelerin sonuçlarını değiştirip değiştirmediğini değerlendirmeyi amaçladı.

Bu yeni çalışmaların gerçekte önemli yeni riskler göstermediği ve uluslararası bir uzman panelinde (Nutt ve ark. 2014) yapılan uzman değerlendirmesi olan (West ve ark. 2014) e-sigara kullanımının sigara içmekten %95 civarında daha güvenli olduğu hakemli literatür görüşü, mevcut en iyi tahmin olarak geçerli olmaya devam ediyor.

E-sigaralarda kullanılan bazı aromalar ve bileşenler, uzun vadede risk oluşturabilir. % 5'lik riskin, bu belirsizliğe izin veren temkinli bir tahmin olduğunu düşünüyoruz.

Herhangi bir yeni risk ortaya çıkarsa, sigara içenlere ve yasal gerekliliklere ilişkin tavsiyelerin buna göre revize edilmesini sağlamak için sürekli izleme gereklidir.

Mevcut kanıtlara göre, e-sigaraya geçen sigara içenlerin sağlık risklerini önemli ölçüde azalttığına hiç şüphe yok.

Profesör Ann McNeill - Profesör Peter Hajek"

1,363 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. İngiltere Halk Sağlığı, Şubat 2019 Vape Raporu. (5 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 5 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Çevrilen Evrakın Orjinali. (5 Ekim 2019). Alındığı Tarih: 5 Ekim 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hakan Orhan
Hakan Orhan
36K UP
Araştırmacı

Bugün dikkatle gözden geçirilmiş çalışmalar, elektronik sigaranın yarattığı riskin sıfır olmasa da sigara içmekten çok daha az olduğunu sağlam kanıtlarla ortaya koyuyor; elektronik sigara daha az tehlikeli kimyasal içeriyor ve daha az klinik semptoma neden oluyor. 2016'da yapılan bir araştırma, sadece beş günlük elektronik sigara kullanımının sonucunda, sigara bağımlılarının kanındaki toksik madde oranının, sigarayı tamamen bırakanların kanındaki zehirli madde oranına kadar gerilediğini gösteriyor. 2018'de elektronik sigaraya geçen ve 2 yıl boyunca sadece elektronik sigara tüketen 209 sigara bağımlısı üzerine yapılan bir araştırma ise konuya ilişkin herhangi bir güvenlik veya sağlık sorunu tespit edilemediğini ortaya koydu.[1]

276 görüntülenme

Kaynaklar

  1. M. Ridley. (2022). İnovasyonun Kısa Tarihi. ISBN: 9786254496707. Yayınevi: Alfa Yayınları. sf: 80.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Nice'z Kok
Nice'z Kok
38K UP
Lisans Öğrencisi

Dünyada her geçen gün yüzlerce insan sigara yüzünden hayatını kaybediyor. Sigaranın neden olduğu hastalıklar ve problemler arasında akciğer yetmezliği, KOAH, nefes darlığı, cinsel iktidarsızlık, midede ülser, gastrit, damar ve kalp hastalıkları, cilt kanseri bulunur. Peki elektronik sigara zararlı mı, elektronik sigaranın zararları arasında neler var?

Türkiye'de bugüne kadar yaklaşık 150 bin kişi sigaraya bağlı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetti. Sigara içen bireylerde gözlenen kalp yetmezliği sigara içmeyen bireylere göre 20 kat daha fazla. Uzmanlar elektronik sigaranın da en az normal sigara kadar zararlı olduğunu ifade ediyor. Buna göre ikisinde de nikotin ve kanserojen maddeler var. Asla elektronik sigara, sigaradan kurtulmanın bir yolu veya tercihi değil.

Piyasada satılan elektronik sigara markalarının büyük çoğunluğunda nikotin bulunuyor. Nikotin içeren madde de 5 dakika içinde metabolizmayı olumsuz etkiliyor.

Tüm Reklamları Kapat

İşin özü Elektronik sigara da tıpkı gerçek sigara kadar zararlı.Kullanmamanızı tavsiye ederim :)

1,273 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (8 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Sabah. (8 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Harvard. (8 Eylül 2019). Alındığı Tarih: 8 Eylül 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close