Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Orhan Cem Aslan
Üye 24 Kasım 2023 3 Cevap
13

Elektron, elektromanyetik dalga ile etkileşime girip yörüngesini değiştiriyor sonra neden bu enerjiyi geri verip tekrar asıl yörüngesine dönüyor?

Bu olayı düzenli halden düzensiz hale geçme yani çok enerjiden az enerjiye geçme eğilimi olduğundan dolayı geçiyor gibi bir açıklama yerine başka bir açıklaması olan var mı? Elektron bu harekette diğer elektronların alanları ile etkileşime girmesinden dolayı mı kendi yörüngesine dönüyor acaba? Açıklama karakter sayısı kısa olduğundan daha fazla...
1,282 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Alper Gülgen
Alper Gülgen
65K UP
Kimya öğretmeni, bilim okuruyum 30 Kasım 2023

Öncelikle yörünge kavramını elektron gibi parçacıklar için kullanmak doğru değil. Elektronlar çekirdek çevresinde bir olasılık dağılımı olarak dalga şeklinde bulunur. Bu nedenle bizim elektron bulutu dediğimiz şey bir sürü elektronun oluşturduğu bir bulut değil tek bir elektron için dahi mümkün olan tüm olasılıkların bir arada bulunduğu bir olasılık bulutudur. Kuantum mekaniğinin bir özelliği olarak o boyutlarda bir tanecik mümkün olan tüm olasılık durumlarnda aynı anda bulunur. Bu durumda bir elektron enerji aldığında bir yörüngeden diğerine zıplamak, bir enerji durumundan diğerine geçiş yapar. Yani Bohr'un tanımladığı gibi bir yörünge yoktur ki zaten kendisi de o kavrama o kadar sadık olmamıştır. Bizim öğretim şeklimizen öyleymiş gibi anlaşılsa da.

Elektron için atomdaki bu enerji durumları kuantlaşmış hâldedir. Yani belli bir değerin tam katları olabilir ancak. Gördüğün kuantum sayılarının hep tam sayılı olması bundandır. Spin kuantum sayısı tam sayılı olmasa da aradaki fark yine tam 1'dir.

Bir elektron enerji aldığında (eğer enerji bulunduğu enerji durumu ile daha üst enerji durumlarından birisi arasındaki farka eşitse) o üst enerji durumuna geçer. Ancak bu durumda o düşük enerjili durum boş kalmıştır. Oranın boş kalması için elektronu orada tutacak bir şey gereklidir. Bir kitabın havada kalması için onu orada tutan elinin olması gerektiği gibi. Bu enerji kesildiği anda elektron düşük enerjili duruma geçmek ister.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Silinmiş Üye
Silinmiş Üye 1,5 yıl süreyle General Chemistry dersleri verdim. 6 Aralık 2023

Elektronlar, elektromanyetik alanlarla etkileşime girebilir ve yörüngelerini değiştirebilir. Bu etkileşimler, özellikle elektromanyetik radyasyonun absorbe edilmesi ve sonra tekrar salınması yoluyla gerçekleşebilir. Bu olay, atomik ve moleküler sistemlerin enerji seviyelerini değiştiren ve bu sistemlerin ışık emisyonu veya absorpsiyonu gibi çeşitli fenomenlere yol açan temel bir kuantum mekanizmasıdır.

Elektronların bir enerji düzeyinden diğerine geçmesi, belirli bir enerji seviyesindeki bir fotonun emilimi veya yayılmasıyla gerçekleşir. Elektron, bir fotonu absorbe ederek daha yüksek bir enerji düzeyine geçebilir. Ancak, bu durum genellikle geçici bir durumdur.

Elektron, daha yüksek bir enerji düzeyine geçtikten sonra, zamanla bu enerjiyi tekrar salar ve daha düşük bir enerji düzeyine geri döner. Bu süreçte, elektron, bir fotonu yayarak veya bir başka şekilde enerjiyi boşaltarak esas yörüngesine geri döner. Bu olay, kuantum mekaniğinde "spontan emisyon" olarak adlandırılır.

Tüm Reklamları Kapat

Bu tür elektronik geçişler, atomik ve moleküler seviyelerde gözlemlenen çeşitli spektral çizgilerle ilişkilidir. Örneğin, atomlar belirli dalga boylarındaki ışığı emer ve bu ışığı daha sonra aynı veya farklı dalga boylarında yeniden yayarak karakteristik spektral çizgiler oluşturur. Bu, bir atomun veya molekülün belirli enerji düzeylerine özgü olan bir davranıştır ve atomik veya moleküler özellikleri belirlemek için kullanılabilir.

17
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Deniz Altan Uğur
bilimsever 3 Aralık 2023

evrendeki neredeyse bütün kuralların özünde maddein/enerjinin/parçacığın vb. enerji/kuvvet/basınç açısından daha stabil veya daha az sayısal büyüklüğü olan hale geçme isteği vardır. Örneğin rüzgarlar yüksek basınçtan alçak basınca geçer,maddeler ısıtıldıklarında basınçları artar ve daha düşük basınca sahip olmak için genleşr ve hacimlerini arttırırlar. Dolayısıyla elektron etkileşime girdikten sonra bir tepki vermesi gerek ve eğer bu enerji yeterince büyükse (bir sonraki seviyeye geçmek için yeterliyse) bir enerji durumu yüksek bir hale geçer ancak daha sonraları bu enerji seviyesi büyük enerji seviyesi haline geldiği için yüksek enerji seviyesinden düşük enerji seviyesine geçer ve bu geri düşüş sırasında dışarıya kaybettiği enerji ile eşdeğer enerjiye sahip miktarda fotonlar saçar.

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close