Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Elektron bulutunun bulut olmasının sebebi süperpozisyondan mı kaynaklı?

Bu konuda yeni araştırıp kafa yormaya başladım.Elektronların bulut olmasının sebebi süperpozisyondan mı yoksa ışık hızına yakın bir hızda ilerlemesiden mi kaynaklı?
458 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Lüzumsuz Adam
Fizik öğrenicisi

İkisi ile de (süperpozisyon ya da ışık hızına yakın hızda hareket) doğrudan ilişkisi yok. "Bulut" benzetmesi, elektron için Schrodinger denklemi çözüldüğünde elde edilen dalga fonksiyonunun karesinin bulunma olasılık yoğunluğunu vermesi ile ilgili. Bu olasılık yoğunluğunu üç boyutlu uzayda renklerle anlatabilirsiniz. Her (x,y,z) koordinatına karşılık gelen olasılık yoğunluk fonksiyon değerine bir renk verirseniz, "bulut" yapısını elde edersiniz. Kaynaklar kısmındaki şekli inceleyebilirsiniz [1]. Şekil, hidrojen atomundaki elektronun farklı enerji seviyeleri için orbitallerini içeriyor, yani olasılık yoğunluklarını. Şekiller "bulut" dediğiniz yapı. Parlak renkler elektronun bulunma olasılığının yüksek olduğu bölgelere işaret ediyor.

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Atomic Orbital. Alındığı Tarih: 25 Mayıs 2022. Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Barış Kurt
Barış Kurt
66K UP
akademisyen, kimyager

Bulut modeli, SChöndinger tarafından önerilmiştir. Buna göre elektron bir parçacık değil dalgadır bunun önerilmesindeki sebep ise elektronun yerinin ve hızının aynı anda bilinemiyor oluşu yani belirsizlik prensibidir. Soruda bahsettiğiniz süperpozisyon da dalgalarla ilgilidir mesela aynı anda iki zıt dalga birbirinin içinden geçebilir ve süperpozisyon durumu oluşturabilir elektronlar da dalga modeline göre dalga olduğundan süper pozisyon durumda aynı anda iki durumda birden bulunabilir. Ama yine bulut modelinin temeli dalgalar ve belirsizlik prensibidir.[1]

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Belirsizlik Ilkesi - Vikipedi. (2 Mayıs 2005). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yusuf Güzel
Yusuf Güzel
23K UP
bu konu hakkında makaleler okudum

Klasik fizik, bir nesnenin herhangi bir andaki konumu ve momentumu biliniyorsa hareket yasaları kullanılarak o nesnenin geçmişteki ya da gelecekteki konumunun ve momentumunun da hesaplanabileceğini söyler. Ancak kuantum mekaniğinin geçerli olduğu atomaltı ölçekte bu mümkün değildir. Heisenberg belirsizlik ilkesi bir parçacığın konumunun ve momentumunun aynı anda belirli bir kesinlikle bilinemeyeceğini söyler. Üstelik kuantum mekaniğinin en çok kabul gören yorumu olan Kopenhag yorumuna göre parçacıkların konumları ve momentumlarındaki belirsizlik bilgi eksikliğinden kaynaklanmaz. Sistem üzerinde ölçüm yaparak sistemin çeşitli özelliklerini belirlemek mümkündür. Örneğin ölçüm yaparak bir parçacığın konumu ya da momentumu belirlenebilir. Ancak ölçümden önce parçacığın belirli bir konumu ya da momentumu yoktur. Bu durum atomlardaki elektronlar için de geçerlidir. Elektronları bir çekirdeğin etrafında dönen, belirli bir konumu ve momentumu olan noktasal parçacıklar gibi düşünmemek gerekir. Bu yüzden modern atom kuramında çekirdeğin etrafında dönen elektronlardan değil çekirdeğin etrafındaki elektron bulutundan bahsedilir. Aşağıdaki videoda elektron bulutu ile ilgili bir canlandırmayı görebilirsiniz.

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close