Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Mehmet Efe Özkan
Üye
2

Elektromanyetik Spekturum'daki dalga boylarını nasıl tespit edebiliriz?

Elektromanyetik Spektrum'daki dalga boyları ile alakalı aklıma bir fikir geldi ve bu fikri biraz daha sağlamlaştırmak istiyorum.
319 görüntülenme
Elektromanyetik Spekturum'daki dalga boylarını nasıl tespit edebiliriz?
Elektromanyetik Spekturum'daki dalga boylarını nasıl tespit edebiliriz?
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Anıl Çağan Tanış
Lise öğrencisiyim, bu konuda öğrenim görüyorum.

Elektromanyetik Spekturum'daki dalga boyları değiştikçe enerjilerde değiştiğinden algılamak için gereken yöntemlerde bizim verdiğimiz isimlerde değişiyor. Demek istediğim aynı ışınlar sadece faklı dalga boylarında ve enerjideler onun dışında başka bir farklılık yok eğer biz ışını nasıl isimlendirdiğimizi bulursak dalga boyunuda bir aralıkta belirtmiş oluruz, bulduğumuz aralık dahilindeki ölçümlerle daha net sonuçlar elde edebiliriz tabi.

1. Optik teleskoplar: Görünür ışığı algılamamızda yardımcı olur, hepimizin bildiği gibi.

2. Radyo teleskoplar: Radyo teleskoplar, görünür ışıktan çok daha uzun dalga boyuna sahip olan radyo dalgalarını algılamak için kullanılır. Bu teleskoplar, büyük antenler kullanarak radyo dalgalarını toplar ve bunları analiz edilebilecek elektrik sinyallerine dönüştürür. Televizyon antenleri de basit bir versiyonuna örnek verilebilir.

Tüm Reklamları Kapat

3. X-ışını teleskopları: X-ışını teleskopları, çok kısa bir dalga boyuna sahip olan X-ışınlarını algılamak için kullanılır. Bu teleskoplar, X ışınlarını yansıtabilen veya kırabilen özel malzemelerden yapılmış aynalar veya mercekler kullanır.

4. Kızılötesi teleskoplar: Kızılötesi teleskoplar, görünür ışıktan daha uzun dalga boylarına sahip olan kızılötesi radyasyonu tespit etmek için kullanılır. Bu teleskoplar, görünür ışığı filtrelemek ve spektrumun kızılötesi kısmına odaklanmak için özel malzemeler kullanır.

5. Parçacık dedektörleri: Yüksek enerji fiziği deneylerinde kullanılanlar gibi parçacık dedektörleri, gama ışınlarını ve diğer yüksek enerjili elektromanyetik dalgaları algılayabilir. Bu dedektörler, gelen dalganın enerjisini, daha sonra sensörler kullanılarak algılanan elektrik yüklü parçacıklara dönüştürerek çalışır.

Bu yöntemlerle dalga boylarını tespit edebiliriz.

Kaynaklar

  1. Bilinmiyor. Wise. (17 Kasım 2009). Alındığı Tarih: 17 Nisan 2023. Alındığı Yer: NASA | Arşiv Bağlantısı
  2. Bilinmiyor. (Bilimsel Rapor). Uv Spektroskopisi. Not: Bulduğum kaynakta raporun tamamı bulunmadığı için detaylı bilgi veremedim. URL:https://acikders.ankara.edu.tr/pluginfile.php/51384/mod_resource/content/0/UV%20Spektroskopisi.pdf.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close