Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
12

Elektrikli arabalarımız gerçekten çevreci mi?

Twitter ( X ) platformunda gezinirken bir flood'a denk geldim ve gönderiyi oluşturan kişi kısaca elektrikli araba pillerinin üretim aşamasının aslında hiç de çevreci olmadığından bahsediyordu. Örneğin bir lityum üretim tesisi günde ortalama 21 milyon litre su tüketiyormuş. Bu doğru bir bilgi mi?
705 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Tuğrul Yıkılmaz
Lise öğrencisiyim

Yeni Zelanda elektrik ihtiyacının %45 kadarını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamaktadır(2021 verileri).Ama mesela Singapur da bunun tersine enerji arzının %98'ini fosil yakıtlarla sağlamaktadır.(2021 verileri)[1] Yani dünyanın farklı noktalarında elektrik üretimi daha çevreci yollardan yapılırken , bazı yerlerde fosil yakıtlar , kömür vs kullanılarak üretilmektedir. Ülkemizde ise 2022 yılında elektrik üretimimizin, %34,6'sı kömürden, %22,9'u doğal gazdan, %20,3'ü hidrolik enerjiden, %10,6’sı rüzgardan, %5,1’i güneşten, %3,4'ü jeotermal enerjiden ve %3’ü diğer kaynaklardan elde edilmiştir. ABD de ise 2022 yılında elektrik enerjisi sektöründe ilk kez kömür yakıtlı üretimi geçti. Bu yılın Haziran ayında ise AB'de yenilenebilir kaynaklar ilk kez bir ay boyunca fosil yakıtlardan daha fazla enerji üretti. Yani şu anda kullandığımız elektrikli arabaların tam olarak çevreci olmadığını bilsek bile zaman içinde bu oran artacaktır. Ayrıca lityum pilleri 1912 den beri kullanıyoruz. Elbette dikkat edilmezse bu su tüketimi ekosistem için tehlikeli olabilir. Ama bence her türlü benzinli arabalardan daha az çevreye zarar veriyor. Bunun yanında lityum pillerinin %80'nin geri dönüştürülmesiyle ilgili projelerde yürütülüyor.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Maeve Campbell. (2021). Which Country Is The World Leader In Renewable Energy In 2021?. Euronews.com. | Arşiv Bağlantısı
  2. enerji bakanlığı. (2023). Türkiye Elektrik Enerjisi Tüketimi. enerji.gov.tr. | Arşiv Bağlantısı
  3. M. Lewis. (2023). In A First, Renewables Beat Coal In The Us Power Sector In 2022. Electrek.co. | Arşiv Bağlantısı
  4. Euronews Editors. (2023). Ab: Yenilenebilir Kaynaklar Mayıs Ay Boyunca Daha Fazla Enerji Üretti. Euronews.com. | Arşiv Bağlantısı
  5. Yeni Şafak. Lityum Atığının %80’I Geri Dönüştürülüyor. (2 Haziran 2022). Alındığı Tarih: 27 Kasım 2023. Alındığı Yer: Yeni Şafak | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close