Maddenin en temel özelliklerinden biri olan elektrik yükü; parçacıkların elektrik alanı etkileme yetisinin bir ölçüsüdür, fakat böyle bir tanım -her ne kadar yeterli olsa da- şu an için pek de açıklayıcı olmayabilir. Akla gelen ilk soru bu alan dediğimiz şey ile tam olarak ne ifade ettiğimiz olacaktır. Alan kavramını daha kolay anlamak için kütleçekimi düşünelim. Uzayzaman içerisinde kütle, etrafındaki noktalara kendine doğru olacak şekilde vektör değerleri verir. Ortada kütle olmasa bile kutlecekim alanı vardır, sadece alandaki noktaların vektör değerleri 0'dır. Kütle, maddelerin kütleçekim alanını etkileme özelliğidir. Aynı kapsamdan baktığımızda elektrik yükü kütleye çok benzerdir.
Açıkçası maddenin bu özelliklerinin tam olarak ne olduğunu veya neden var olduğunu kimsenin tam anlamıyla bilmediğini söyleyebiliriz. Neden hicbir şey yerine bir şeyler var, fizik yasaları neden başka şekilde değil de şu anda olduğu şekildeki gibi işliyor veya maddelerin sahip oldukları özellikler neden böyle; bilmiyoruz, belki de hiçbir zaman bilemeyeceğiz. Fakat doğada bazı olayların gerçekleştiğini gözlemleyebiliyoruz ve olguları gerçeğe en yakın şekilde -modellemeler ve kuramlar oluşturarak-açıklamaya çalışıyoruz.
Elektrik yükleri arasındaki etkileşimlerin nasıl gerceklestigi konusuna gelecek olursak; elektromanyetizma, kuvvet taşıyıcı parçacıklardan biri olan fotonlar aracılığıyla sağlanır. İki yük arasında foton alışverişi gerçekleşir ve kuvvet iletilir. Feynman diyagramları ve kuantum elektrodinamiği ise bu olguyu açıklamamızı sağlayan şu anlık en iyi bilimsel model.
Kaynaklar
- R. P. Feynman. (2011). The Feynman Lectures On Physics, Vol. Ii. ISBN: 9780465024940.
- Wikipedia. A Physical Quantity, Represented By A Number Or Tensor, That Has A Value For Each Point In Space-Time. (9 Ağustos 2003). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
- Wikipedia. Pictorial Representations Of The Behavior Of Subatomic Particles. (10 Aralık 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı