Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Elektrik kablosunda hem faz hemde nötr enerji var bunun olma nedeni nedir?

12,320 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şerif Hüşenov
Öyrenci

Merhaba. Şebeke elektriğindeki topraklanmış olan AC nötr ucunda elektrik vardır, ancak daha önceden de topraklandığı için bizi çarpamıyor, çünkü daha önceden topraklanan nötr ucu ikinci kez vücutla topraklanınca çarpamaz, ama elektrik akımının 2. kutbunu bu uç yine taşıyor. Taşımıyor olsaydı monofaze elektrikte tek bir faz ucuyla yani tek bir kutupla, bu AC akımla hiçbir alıcı cihazı, makineyi, vb. çalıştıramazdık, mantıklı olarak düşünülürse bu sonuca varılabilir.

Atom çekirdeğindeki protonun (+) elektronun (-) nötronun yüksüz olduğu gerçeği vardır. Bu gerçekten hareketle atomdaki protonun nötr (yüksüz) olma durumu ile AC (şebeke) elektriğindeki nötr ucun yüksüz olma durumu bezetilip yanlış sonuca varılabilir. Ancak sadece atomdaki proton parçacığı için bu geçerli olup AC elektrikteki nötr ucu için bu hiç bir zaman geçerli değildir.

Tüm Reklamları Kapat

AC elektrikteki nötr ucu, toprak ve elektriğin 2. AC ucunu ortak alarak taşır. Ancak topraklanmış nötr ucundaki - yüklü elektronlar veya yine ayni elektrikteki elektrikteki + yükler bu durumda hiç bir zaman toprağa akıp kaybolamaz, eğer kaybolsaydı iki kutuplu (monofaze elektrikte) hiçbir alıcıyı kalan tek AC kutbuyla doğru dürüst çalıştıramazdık, ayni mantıkla düşünürsek.

Statik elektrikteki + ve - yüklerin topraklanmasında ise, bu yüklerin toprağa akıtılmasıyla kaybolması bir topraklama yapıldığında gerçek olup bu koşuldaki yüksüzlük tam olarak o zaman söz konusu olabilir. Elektrik-elektronik alanındaki uygulamalarda yapılan topraklama işlemlerinde, statik (ölü) elektriğin toprakalama yapılan uçtan toprağa akıtılmasıyla ortaya çıkaracağı olası zararların (PC PSU'larının ürettiği EMI'nin topraklanma olmadığında bu PC bileşenlerine olası hasarındaki gibi) bu sayede önüne geçilmiş olur.

kullanılmış olur.

688 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J.Sins, et al. Ac. (15 Aralık 2021). Alındığı Tarih: 15 Aralık 2021. Alındığı Yer: Google | Arşiv Bağlantısı
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close