Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Elektrik akımı nasıl dirençli yol ile dirençsiz yolu ayırt edip dirençsiz yoldan geçmeyi tercih ediyor?

795 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Şahin Tutuş
Şahin Tutuş
112K UP
Elektronik teknisyeni

Bir tercihte bulunmuyor. Elektrik pozitiften negatif yöne akabilmek için bulabildiği her yoldan gider. İlla tek bir yolu falan tercih etmez. Su gibi düşünebilirsin elektriği. Su 2 yola ayrılsın, iki yola da set koyuyorum ama 1. Yolda küçük bir delik var, 2. Yolda büyük bir delik var. Küçük delik olan taraf büyük direnci temsil ediyor, o yüzden daha az su akar. Büyük delik de tam tersi. Bu işin basit anlatımı.

Aslında ney dirençli, ney dirençsiz konusu şöyle işliyor. Bazı elementlerin atomları elektrik verildiğinde can atıyor yanındaki atomlarla elektron paylaşmaya. Biz buna iletken diyoruz. Örneğin bakır iyi bir iletkendir. Bu yüzden kablo olarak bakır kullanırız. Altın bakırdan çok daha iyi iletir. Yani tersten düşünürsek altının özdirenci bakıra göre çok düşüktür.

Bazı elementlerin atomları ise hiç gönüllü değildir yanındaki atomla elektron paylaşmaya. Bunlara da yalıtkan deriz. Örneğin hava yalıtkandır. Çünkü direnci nerdeyse sonsuza yakındır. Plastik, odun, kauçuk hep yalıtkandır.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi işin azcık daha derinine inelim. Atomun çekirdeğinin etrafında belli yörüngelerde elektron vardır. İletken elementlerin atomlarındaki elektronları hareketlendirmek çok kolaydır. Ama örneğin havada bulunan elementlerin atomlarının elektronunu hareketlerindirebilmek için çok fazla elektrik geçirmen gereklidir. Direnci çok ya da az dememizin sebebi budur. [1] Havann bile nerdeyse sonsuz direnci var diyoruz ama bulutlarda biriken elektron yıldırım vasıtasıyla toprağa akabiliyor.

Bir elektrik devresinde dirençler ya da direnç özelliği gösteren her türlü materyal ve elementler devreye iki şekilde bağlanır. Seri ve paralel. Seri bağlandığında her dirençte voltaj düşer, akım aynı kalır. Paralel bağlandığında kendi direnci oranında akım bölünür ama voltaj aynı kalır. [2] Bunu anlamak için kirshoff kanunu incelemesin.

Senin sorunda bağlantı paralel. Çünkü elektrik akımı ikiye ya da daha fazla kollara bölünüyor.

116 görüntülenme

Kaynaklar

  1. devreokulu. Özdirenç Ve Öziletkenlik. Alındığı Tarih: 10 Kasım 2022. Alındığı Yer: devreokulu | Arşiv Bağlantısı
  2. admin, et al. Kirşof (Kirchoff) Kanunu Kirşof Yasası Elektrik Rehberiniz. (23 Nisan 2013). Alındığı Tarih: 10 Kasım 2022. Alındığı Yer: ELEKTRİK REHBERİNİZ | ELEKTRİK HAKKINDA ARADIĞINIZ HER ŞEY... | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close