Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fani Şahsiyet
Fani Şahsiyet
1,584 UP
Üye
4

Elektriğe su dökülünce çarpılırsak elektrik balığının kendisi neden suda çarpılmıyor?

231 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Özgür Çağan
Özgür Çağan
3,508 UP
Öğrenciyim
  1. Michigan Eyalet Üniversitesi'nde zoolog olan Jason Gallant, elektrikli yılan balıklarının sudan çıkarıldığında spazm geçirdiğini işitmiş. Bunun nedeni, elektrik yükünün havada dağılmaması olabilir. Onun yerine elektrik, balığın ıslak teninde gezinerek çok daha yoğun bir şok uyguluyor. yani aksine suda olmasının nedeni elektriğini daha kolay atmak gaz yoğunluğu dışarıda atmasını engelliyor ki bunu pil mantığıylada çözersin sadece dışarı örnein artı eksi yani dönüş almıyor sadece veriyordış artı var iç eksi yok
  2. [1][1]Elektrikli yılan balığı, elektrik saçan özelleşmiş organlara sahip bir tatlı su balığı. Birçok hayvan türü elektrik kullanarak çevrelerini algılıyor ya da iletişim kuruyor (örneğin kur yapıyor). İçlerinde elektrikli yılan balıklarının, vatozların ve kedi balıklarının bulunduğu az sayıda tür ise diğer balıkları sersemletecek kadar elektrik üretebiliyor. Buna rağmen, çoğu zaman bu balıkların kendisine bir şey olmuyor.

Bu durumun sebebi, balıkların vücut büyüklüğü olabilir. Bir elektrikli yılan balığının boyu iki buçuk metreyi, ağırlığıysa 25 kiloyu bulabiliyor. Yani bu hayvan, avladığı hayvanlardan kat be kat büyük. Salıverdiği elektrik yükü (650 volta çıkıyor), yılan balığının kendisine çok daha az zarar veriyor. Bununla beraber elektrikli balıklar, suyun dışındayken kendi güçlerinden çok daha fazla etkileniyorlar. Michigan Eyalet Üniversitesinde çalışan hayvanbilimci Jason Gallant, elektrikli yılan balıklarının sudan çıkarıldığında spazm geçirdiğini keşfetmiş. Bunun nedeni, elektrik yükünün havada dağılmaması olabilir. Elektrik, balığın ıslak teninde gezinerek çok daha yoğun bir şok uyguluyor. Gallant’ın ekibinin bulduğu bir şey daha var: Farklı gruplara ait elektrikli balıklarda, kendi elektrik organlarını yalıtan yapısal proteinlere ait genler görülüyor.

Elektrikli yılan balıklarının organlarının büyük bölümü kuyruklarının ön kısmındaki çok küçük bir bölgede yer alıyor. Balığın elektriksel potansiyeli, kuyruk boyunca değişiklik gösteriyor. Elektrik akımı hayati organlardan geçerse, balıklar ölebilir. Kalplerinden geçen akım ise onları anında öldürür. Bu yüzden çok dikkatli olmaları gerekiyor. Fakat ara sıra aksilikler yaşanabiliyor.

Bu balıklar vücutlarını gererek elektrik akımının kalplerinden geçmesini önleyen ve ölüm tehlikesini azaltan bir şekil alıyorlar. Elektrik verdikleri zaman bir cetvel gibi düzleşiyorlar. Bu şekilde elektrik akımı kalplerinin arkasından, kuyruklarına paralel şekilde geçiyor. Bazen elektrik verirken U şekline giriyor ve bu sayede avlarına uygulayabilecekleri en büyük akım yoğunluğuna ulaşıyorlar. Fakat kafalarının bu sırada kuyruklarının ucundan biraz uzakta durması gerekiyor. Yanlış hesaplama yaparlarsa elektriğe çarpılabilirler.

Tüm Reklamları Kapat

Yazarlar: Daniel Engber/Popular Science ve David Rosen

Kaynaklar

  1. Daniel Engber. Kaynak. Alındığı Tarih: 13 Şubat 2023. Alındığı Yer: Youtube/PopularScienceTR | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close