Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
2

Ekonomi ve demokrasi arasındaki ilişki nedir?

444 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
180K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

Temel olmadan kat çıkamayız!

Biz insanlar, diğer canlılar gibi biyolojik varlıklarız. Dolayısı ile evrimsel açıdan açık sistemli olarak ifade ediliriz. Yani hayatta kalmak için sahip olduğumuz iç enerjimiz bize yetmez. Dolayısı ile dışarıdan (canlı ve cansız varlıklardan) enerji (besin vb.) transfer etmek zorundayız.

Bu transferin bilimsel karşılığı; avcı-toplayıcı toplumlar için doğrudan ve doğadan ham hali ile transfer iken, yerleşik hayata geçiş ve toprak ile hayvanların evcilleştirilmesi ile birlikte adı üretim oldu. Bunun siyaset-iktisat terminolojisindeki karşılığı, öncelikli var olma zorunluluğu anlamına gelen alt yapı adını alır. Bu alt yapı içindeki her tür üretim ve bölüşümün bilimine de ekonomi adı verilir.

Tüm Reklamları Kapat

Dolayısıyla ekonomi alt yapının cisimleşmiş halidir. Nitekim Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisini de bu temele oturtur. Beslenme, barınma, güvenlik ve cinsellik (neslin devamı).

Bu temel olmadan bunun üzerine hiçbir kat inşa edilemez. Yapılan bütün inşalar bu temel üzerine olur. Onun adı da üst yapıdır. Yine Maslow ihtiyaçlar hiyerarşisinin devamını bu temel üzerine oturtur. Ait olma, farkındalık, başkaları ile ilişki, empati, kendini gerçekleştirme, kültür vb.

İşte demokrasi , üst yapının bir ürünü olarak bu piramidin en üst basamağına denk gelen değerlerden yalnızca biridir.

Aradaki bağ, bir binanın temeli ile en üst katları arasındaki bağ kadar hayatidir. Neticede temeli sağlam olmayan bir binanın üst katlarının (ne kadar makyajlanırsa makyajlansın) güvenli değildir.

Tüm Reklamları Kapat

Yani temel var olma ihtiyaçlarını dahi karşılayamayan toplumların, üretim ilişkileri ne denli gelişmiş olursa olsun bölüşüm ilişkileri bu temele hizmet etmiyorsa (bunun adı sömürüdür) ve buna paralel gelişmiyorsa, binanın temeli çürük demektir. Bu temel üzerine değil demokrasi, basit bir aile bile inşa edemezsiniz.

Bu temelden yoksun toplumlara ( üretimin ve bölüşümün adil olmadığı, sömürünün azgınca yapıldığı toplumlara) baktığımızda, zengin ile fakir arasındaki uçuruma teğet, bilgili ile cahil arasındaki uçurumu görürüz. Yöneten ile yönetilen arasında kalın duvarlar vardır. Egemen her şeye sahip, emekçi her şeyden yoksundur. Ekonomiden en insani ve hayati temel ihtiyaçlarını dahi karşılayabilecek bir paya sahip değildir.

Böyle bir toplum asla huzur bulamaz. Her daim sosyal patlamalara, derin bir yozlaşmaya, iflah olmaz bir cehalete, kargaşaya, krizlere, iç savaşlara gebedir. Bunların her an olası olduğu yerlerde de egemen haksızlığını ve eninde sonunda ona yönelineceğini bildiği için tedbiri baştan alır ve dişini gösterir. Bunun adı da zorbalık yada daha modern bir ifade ile diktatörlüktür. Yönetme biçimi de dolaylı ya da açıktan ( toplumsal reflekslere, tepkilere bağlı olarak) faşizmdir. Bunu en belirgin örnekleri Hitler ve Mussolini ile takip eden süreçte benzerleridir.

Dolayısı ile hiç ismini zikretmeden bir şeyin (temel hak ve özgürlükleri teminat altına alan, emeği önceleyen ve insan haklarına saygılı içerikli demokrasinin) bu koşullarda hayat bulamayacağı gün gibi aşikardır. Dünyada da örneği yoktur.

Not: Demokrasinin de tek bir tanımı yoktur. Adı demokrasi olup birbirinden dehşet uzak yönetim biçimleri de vardır. Göreli, temsili, doğrudan, yarı doğrudan, burjuva, küçük burjuva, sosyalist vb…

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close