Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Hasan Hasan
Üye 10 Haziran 2019 2 Cevap
4

Einstein ve Newton'un yerçekimi ile ilgili görüşleri nelerdir?

Einstein ve Newton'un teorilerini karşılaştırabilir misiniz?
7,321 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ahmet Efe Serdar
Fizik Meraklısı 11 Haziran 2019

En azından bir temel açıdan Einstein'ın genel göreliliği ve Newton'ın yerçekimi kuramı benzerlerdir. Her ikisi de yerçekimini bir uzaydaki yerçekimi alanı olarak tanımlarlar. Başka bir deyişle ikisi de klasik alan teorileridirler.

Genel görelillikte bu alan uzayda bir sözde Riemannyen metriği ve uzay ise uzay-zaman adı verilen bir 4 boyutlu topolojik uzaydır. 

Diğer tarafta Newton'ın yerçekiminde ise alan bir vektör alanı (eğer onu yerçekimi ivmesi olarak tanımlarsan [g]) veya üç boyutlu Öklid uzayında skaler bir alandır (eğer onu yerçekimi potansiyeli olarak tanımlarsan [Φ]).

Tüm Reklamları Kapat

Genel göreliliğin bir diğer özelliği ise yerçekimi alanının bize uzay-zamanın geometrisi hakkında ve o geometrinin eğriliği ise etrafıda bulunan ve etkileşimde olduğu parçacıklar hakkında bilgi vermesi. Kütleçekim alanı Einstein denklemleri vasıtasıyla uzay-zamanın enerji momentum içeriği ile belirlenir.

Newton'ın yerçekimi durumunda, kütleçekim alanı alanı bize bir parçacığın uzaydaki herhangi bir noktada maruz kalacağı veyahut "hissedeceği" ivmeyi verir fakat genel göreliliğin aksine, uzayın geometrisi yerçekimi kaynakları (bu durumda kütleler) tarafından değiştirilmez.

Kısaca özetlemek gerekirse:

Genel görelilik yerçekiminin uzay-zaman eğriliği olarak tanımlanırken Newton yerçekimini eğrilikten bahsedilemeyen statik bir alanın üstünde "yaşayan" bir şey olarak tanımlar.

2,997 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Genel GÖRelilik. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. YerÇEkimi Alanı. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Hattori Hanzo
Hattori Hanzo
22K UP
üniversite öğrencisi 11 Haziran 2019

isaac newton'a göre kütleler birbirlerini çekerler. büyük kütle, küçüğü kendisine doğru çeker. zaman, uzaydan bağımsızdır newton'a göre. albert einstein ise uzay ve zamanı tek bir düzleme almıştır. kütle de bu uzay-zaman düzlemini madde miktarı oranında büker ve aslında kütleler birbirini çekmezler. birbirlerinin üzerlerine düşerler! bükülen uzay-zaman diğer kütleleri büktüğü alana düşürmüş olur. 

1,856 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Spacetime. (11 Haziran 2019). Alındığı Tarih: 11 Haziran 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close