Kütle çekim kuramı, ama eğer bu şekilde ifade ettiyse biraz fazla abartmış. Newton'ın kütle çekim kuramı, bazı sınırlar dahilinde dört temel etkileşimden biri olan kütle çekimi iyi açıklasa da tam olarak açıklamıyor. Örneğin Merkür'ün yörüngesindeki yalpalama hareketinin gerçekleşmesi için, orada başka bir cismin onun yörüngesini etkilemesi gerekir. Bu cisim arandı ama bulunamadı, olmadığı da anlaşıldı haliyle. Einstein'ın kuramı, Newton'ın kuramını ileri bir noktaya taşıyor ve Merkür'ün bu durumunu açıklayabiliyor. Bir başka deyişle daha geniş sınırlara sahip.
Lakin Einstein'ın kuramı da kesin olarak bunu açıklamak durumunda değil. Bilim zaten böyle bir şeydir. Üst üste koyarak, birbirini yanlışlayarak ilerler. Fakat bu yanlışlama, tamamen çöpe atmak, "yok canım olur öyle saçmalık al bak bu doğrusu" tadında değil. Bazen ifade ederlerken abartıya kaçılabiliyor.
Einstein'ın genel görelilik kuramı, Newton'ın çekim kuramının yerini aldı ama hala Newton'ı basit durumlarda kullanmakta bir mahsur yok. Keza Einstein'ın kuramı da karanlık madde ve karanlık enerjiye ihtiyaç duyuyor ki bunların olmayabileceğini de biliyoruz. Bu nedenle Einstein'ın kuramına alternatif başka çekim kuramları (modified gravity) var. Örneğin Newton dinamiğine başka bir açıdan yaklaşıp onu genişleten MOND (modified newtonian dynamics) bunlardan biri.
İlgili bir yazımızı aşağıya bırakıyorum.
Kaynaklar
- Ö. Kayalı. Genel Görelilik Teorisinin Gözlemsel Testleri. (12 Mart 2021). Alındığı Tarih: 12 Mart 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı