Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Einstein Görelilik Teorisi için nereden ilham aldı?

Her teorinin bir temeli, bir geçmişi olduğu gibi Görelilik Teorisi'nin de bir temeli olmalı. Nereden esti de Einstein bu teoriyi geliştirmeye karar verdi?
490 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Merve Arıcıbaşı
PhD Veterinary Sciences

Eski eşi Mileva Maric ile birlikte çalışıp geliştirmişler. Bunu 27 Mart 1901'de Mileva'ya yazdığı mektupta "ikimizin izafi hareket çalışmasının muzaffer sonucunu görmekten mutlu olacağım" diye Albert Einstein kendisi dile getirmiş. Bu çalışmaları ETH Zürih'te birlikte okudukları yıllara dayanıyor.

253 görüntülenme

Kaynaklar

  1. P. Gagnon. Einstein'ın Ilk Eşinin Unutulan Yaşamı. (19 Aralık 2016). Alındığı Tarih: 8 Temmuz 2021. Alındığı Yer: | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Jihat Ege Zahid
Deneyimim yok.

Einstein, teorisini bazı temeller üzerine ortaya attı, ilham aldığı bazı fikirler bulunuyordu. Bu yazıda bu fikirleri kısaca inceleyeceğiz başka bir deyişle göreliliğin köklerine ineceğiz.

1831 doğumlu İskoç fizikçi James Clerk Maxwell elektrik ve manyetizmanın aynı şey olduğunu, ortak bir denklem setiyle (Maxwell Denklemleri ) açıklanabileceğini gösterdi. Elektrik ve manyetik (elektromanyetik) alanların ışık hızında ilerleyecek bir dalga türü oluşturabileceğini söyledi. Sonraki dönemler ışığın kendisini “elektromanyetik dalgalar”dan oluştuğu kabul edildi.

Tüm Reklamları Kapat

Denklemler, dalgaların hiçbir etmene bakmaksızın her durumda aynı hızda ilerlediklerini gösteriyordu. Hareket halindeyken fırlattığımız bir taş, dururken fırlattığımız bir taşa göre daha hızlı ilerler fakat şaşırtıcı bir şekilde bu durum ışıkta farklı işliyordu.

Birçok fizikçi bu konuya açıklık getirmek için bir sürü deneyler yaptılar ancak her deneyin sonucunda ışığın hep aynı hızda hareket ettiği sonucuyla karşılaştılar. Işık hızı sabitti ve bu duruma çare aramaya devam ettiler.

Tüm Reklamları Kapat

Hollandalı matematikçi Hendrik Lorentz, sabit ışık hızını anlamak için ortaya kendi metodunu attı. Bir çeşit kurgusal zaman geliştirdi. Eğer yüksek hızda ilerliyorsanız, o takdirde normal bir saatle ölçülen zamandan farklı olan bu kurgusal zamanı kullanmamız gerektiğini söyledi. Böylece bu matematiksel hileyi kullandığımızda, her şey yerli yerine otururdu ve ışık hızı herkese aynı görünürdü.

İlerleyen yıllarda Henri Poincaré, Einstein teorisini formülleştirmesine yardımcı olacak bir makale yayınladı. Makalesinde zamanı neden bu kadar katı düşündüğümüzü merak ettiğini yazıya döktü. Matematikçi Lorentz zaman atlamasını sadece matematiksel bir numara olarak ele alıyordu; fakat Poincaré gelecekte tek bir fiziksel zaman kavramından vazgeçmenin lazım olabileceğine işaret etti. İşte Einstein bu makaleden büyük bir ilham aldı.

Maxwell’den başlayan hikâye, birçok yoldan geçerek şekillendi ve Einstein’ın göreliliği için temeller atılmıştı. Albert Einstein, ilk adımını 1905’te “Hareketli cisimlerin elektrodinamiği hakkında” adlı çalışmasını yayınlayarak attı.

157 görüntülenme

Kaynaklar

  1. New Scientist. (2017). Where The Universe Came From: How Einstein’s Relativity Unlocks The Past, Present And Future Of The Cosmos. ISBN: 1473629594. Yayınevi: John Murray Learning. sf: 208.
  2. H. Poincaré. (2021). La Mesure Du Temps. Revue de métaphysique et de morale, sf: 13. | Arşiv Bağlantısı
  3. L. Sartori. (1996). Understanding Relativity: A Simplified Approach To Einstein's Theories. ISBN: 0520200292. Yayınevi: University of California. sf: 386.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close