Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Sema Yaşar
Sema Yaşar
1,685 UP
Üye
6

Ego evrimin bir sonucu mu?

Ego evrimin bir yan etkisi mi?
821 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
251K UP
Krononot⁸

Evrim, gelişimin biyolojik - genetik zeminlerini anlamaya yardımcı olur. Bilişsel süreçlerin de zemini olmakta evrimsel mekanizmalar.

Bilindışı, tehlikelere karşı SAVAŞ ya da KAÇ koduyla başa çıkmaya kodlanmış temel yazılımdır. Üreme ile birlikte bu temel yazılımın, yaşamda kalmaya programlandığını görüyoruz. Birey olarak tehlikelere karşı durmak, tür olarak üremeye devam etmek. Yani yaşamın devamı merkezde.

Tüm Reklamları Kapat

Bu açıdan bireyin yaşamda kalmak için avcı toplayıcı dönemde çalması, öldürmesi, gasp gibi günümüz için etik olmayan durumların gereklilik olduğunu görüyoruz. Mağarasında oturup kimseye karışmayan bireylerin genetik materyalinin elendiğine dair görüşler var. İşte en başta genetik olarak günümüzün etik olmayan yaşam şartlarına uyum sağlamış bireylerin torunları olmamız yönüyle, hala çok uç yüz kızartıcı suçlar bunca bilişsel sosyal insani değerlerin geliştiği bir dönemde dahi bitmemekte, halen işlenebilmekte. Tabii ki bilinçdışının rolü, suçları meşru kılmaz, ancak bir faktör olarak geçmişten gelen yaşamda kalmayla ilgili mirası gözden uzak tutamayız.

Belki komün yaşamın ilk döneminde her birey, popülasyonun yaşamda kalması için görevini yapması yönüyle ortalama eşit değerde olmalıydı. Ancak ego gibi kendini diğer bireylerden daha değerli, önemli, özel, üstün olduğu algısının daha çok kültürel evrimle ilgisi olabilir. Popülasyon sayısının genişlemesiyle, bireylerin belli konularda karar verme, yönlendirme görevlerini edinmesi, zamanla bilinmeyen konularda fikir beyan edebilme gibi diğer bireylerden farklı fikir-öngörü sunabilme gibi özel hissetme nedenleri oluşmuş olabilir. Bir konuyu diğer insanlardan daha iyi yapabiliyor olma algısı, sosyal yapı ve o sosyal yapı içinde kabul görme gibi temel düzeydeki ihtiyaçların karşılanmasını gerektirmekte gibi görünüyor. Çünkü kişinin birey olarak kendini diğerlerinden daha değerli hissedebilmesi için öncelikle kendisinin onaylanan bir birey olduğunu hissediyor olması gerek.

Aslında ego, kişiyi daha üretken ve öznel hale getiren bir zemindir. Ancak herhangi bir konuyu üstün biçimde başarabiliyor olma üzerinden kendini özel farklı önemli hissetme durumunu sorun haline getiren şey, bunu yönetemiyor olma hali. Kişi kendini önemli değerli hissedebilir, ancak bu durum, diğer bireyleri küçük görme hakkını vermez. İşte bu hakkı kendinde görme hali, kişinin egosunu yönetememesi yani soruna dönüşmüş halidir. Bu durum kültürel evrimin zemin hazırlayıp, bireyin kendi gelişim evriminde karşısına çıkan bireysel bir süreç gibi görünmekte. Bireyin bilişsel evriminde özbenlik - değer ilişkisini yönetme becerisi de diyebiliriz. Yönetemiyor olmak egoist dışavurum üretiyor olabilir.

157 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Kaynak. (1 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 1 Mayıs 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close