Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Esma Aslan
Esma Aslan
20K UP
Üye
2

Eğitim, ahlak ve din arasında nasıl bir ilişki vardır?

En hızlı şekilde yapabilir misiniz
1,417 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
İsmail Aziz Bozkurt
Din bilimcisi

Hepsinin biribiriyle bağlı olması normal birşey,din verilen eğitimlerle ülkedeki genç ve çocuk kesime olan bakış açısını değiştirir aynı zamanda ahlak da eğitimin bir parçasıdır,ahlak ve dinin birbiriyle olan bağlantılarını açıklamama gerek yoktur diye düşünüyorum burada yazdığım şeyler neredeyse çoğu toplumda/ülkede böyle işler bunlar birbirleriyle tamamen iç içe demiyorum ama bağlantıları oldukça kalındır bir insanda veya toplumda bunların çok iyi bir seviyede olduğunu düşünün ve o kişiyi/toplumu gözününüz önüne getirin bunun gelişmesine ne engel olabilir ki? parasızlık hariç

112 görüntülenme
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
St Maqsud
St Maqsud
21K UP
Felsefe öğreniyorum

Kısaca din ve ahlak biri birine tamamen bağlı konular değildir. Dinlerden önce de ahlak kavramı vardı insanların düzenli yaşaması için gerekliydi. Din ahlakı temellendirmekte yardımci olur. Eğitim olmadan bu alanlarda farkındalık kazanamazsın.

114 görüntülenme
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Hyyperr X0
Hyyperr X0
18K UP
kuantum fiziği, bilgisayar bilimi, matematikle ilgileniyorum

Son derece komplike bir soru, ama cevaplamaya çalışacağım.

Öncelikle, böyle bir soruyu cevaplamak için, soruda yer edilen kelimelerin, daha doğrusu kavramların ne anlama geldiğini, neyi ima ettiğini bilmemiz gerekir. Bunu soru bağlamında belirtmediğiniz için, genel olarak tanımlar üzerinden gideceğim. Ancak bu kavramların (özellikle ahlak) tek bir tanımı olamayacağından dolayı, vereceğim cevapların sizi veya okurları tatmin etmesini garantileyemem.

İlk olarak, benzer noktalardan bahsedelim. Bu 3 kavram ve ilişkisi her ne kadar tartışılsa da, genel olarak hepsinin insan anlayış, davranış ve değerlerinin gelişimi ile ilgili olduğu kabul ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Tanımlara başlıyorum.

Oxford sözlüğüne göre "Eğitim" kelimesinin anlamı; "yeni kuşakların toplum yaşamında yerlerini almaları için gerekli bilgi, beceri ve anlayışları edinmelerine, kişiliklerini geliştirmelerine yardım etme."

Wikipedia'ya göre eğitim; "okullar, kurslar ve üniversiteler vasıtasıyla bireylere hayatta gerekli olan bilgi ve kabiliyetlerin sistematik bir şekilde verilmesi."

Birçok kaynakta ve sözlükte, bu tarz tanımları görebiliriz. Kısaca, toparlarsak;

Tüm Reklamları Kapat

Eğitim, öğrenmeyi kolaylaştırma veya bilgi, beceri, değer, kişiliğimizin gelişiminde yer alan ahlak, inanç ve alışkanlıkların kazanılması sürecidir.

Ahlak ise, neyin doğru neyin yanlış, neyin iyi neyin kötü olduğuna dair bir inançlar sistemidir. Genellikle dini veya felsefi ilkelere dayanır, ancak sadece din veya felsefeyle sınırlı değildir. Toplumsal normlar, kişisel nedenler ve kültürel faktörler de bunun içine girebilir.

Din, insanlığı maneviyat ve ahlaki değerlerle ilişkilendiren bir inançlar ve uygulamalar sistemidir. Genellikle doğaüstü bir varlığa veya varlıklara olan inancı ve bir dizi ahlaki ilkeye bağlılığı içerir.

Sorunuzda bahsettiğiniz 3 kavramı yeterli düzeyde tanımladığımızı düşünüyorum. Şimdi ise, ilişkisine değinelim.

İlk olarak, bu kavramların bahsettiğim tanımlamalara göre son derece farklılıkları bulunuyor. Örneğin, "eğitim" dediğimiz kavram, insanın hayatta gerekli olduğuna inandığımız bilgilerin ve becerilerin öğretilmesi, kişiliğin gelişimini etkileyen faktörlerin, kişiye kazandırılmasıyken, yani toplumsal normlara göre olması ve hakikatin (bilimin, nesnel olan şeylerin) öğretilmesiyken, "ahlak" dediğimiz kavram ise, kişinin kendi inançları dahilinde neyin iyi neyin kötü, neyin doğru neyin yanlış olduğunu ele alan bir kavramdır.

Buradaki temel ve bariz fark, bir tanesinin "öznel" olması, diğerinin ise "nesnel" olmasıdır. Yani, biri "gerekli bilgi ve beceri" olarak nitelendirilen realitenin öğretmini amaçlayan sistem. Diğeri ise kişinin gerçeklikten bağımsız olarak kendi dürtülerine yönelik, kendi inançlarına yönelik kişiliğini belirlediği sistemdir.

"Ahlak", kişinin bireysel olarak bir şeye inanmasını ve kendi yaşamını ona göre ayarlamasını tanımlarken, "eğitim" ise, daha çok toplumun her kesimine hitap eden ve her bir bireyin hayatında ihtiyaç duyduğuna veya duyacağına inandığı bilgi ve becerilerin öğretilmesini, kazandırılmasını tanımlar.

Ancak başta dediğimiz gibi "ahlak" dediğimiz şey, toplumsal normlardan etkilenen ve şekillenen bir şeydir. Örneğin, bir toplum, küfür veya argo sözleri son derece ayıp olarak algılıyorsa, oradaki ahlak anlayışına uymuyorsa, orada doğan bir çocuk doğal olarak küfürden ve argodan uzak olacaktır ve kendi ahlakı da toplumun anlayışına göre şekillenecektir.

Eğitim ise, toplumu etkileyen bir şey olduğuna göre, toplum eğitimden, ahlak ise toplumdan etkileniyor diyebiliriz. Yani, eğitim sistemi güçlü olan bir toplumda ahlak anlayışı da ortaktır, ahlak anlayışının ortak ve güçlü olduğu toplumda da dayanışma vardır diyebiliriz.

Dini ise bu iki kavramın dışında bırakmamız gerekiyor. Çünkü din, bireylerin kendi inandığı inanç sistemleridir. Ancak ahlaktan farklıdır. Çünkü ahlak, birçok faktörden etkilenebilir. Fakat din ise toplumun normlarına göre o kadar da esnetik değildir. Din, toplumun normlarından çok, kişinin o dinden ne anladığına göre değişir. Örneğin, kutal kitaplardan biri üzerinden düşünürsek, kutsal kitaptaki bir cümle, bir alim tarafından şeklinde yorumlanabilirken, başka bir alim onu şeklinde yorumlayabilir. Bir birey, oradaki cümleyi şeklinde yorumlarken, başka bir birey onu şeklinde yorumlayabilir. Burada "yorumlama"dan kastım, inançtır. Yani siz bir cümleyi okuduğunuzda, o cümlede kastedilen şeyin tam olarak yazdıldığı gibi olmadığını, metaforik yazıldığını düşünebilirsiniz. Ancak bazıları da farklı düşünebilir. Ve bu düşünceler birbirleriyle çatıştığında, toplumda bir ayrışma gerçekleşebilir. Bunun önlenmesi içinse, toplumun her kesimine hitap eden "eğitim"in içine, din gibi bireye hitap eden bir sistemi katmamaktır.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Burak Kılıç
Adalet Bölümü Öğrencisiyim

Eğitim Din ve Ahlak aslında birbiri ile zincirdir, burada benim için önemli olan faktör Ahlak olacaktır eğitim dediğimiz şey yalnızca genel kültürden bilimden olmamalıdır, bir öğretmenin öğrencisine şiddet uygulaması bir doktorun hipokrat yeminini etmesine rağmen hastalarına fütursuzca davranması eğitimin bir insanı sadece bir noktaya kadar getirmesidir,örnek verirsek bir din hocasının kursta öğrencisini dövmesi örnekleri çoğaltabiliriz, ahlak eğitimin mihenk taşıdır Ahlaklı olursan etik insan ve örnek birey olursun, Ahlaklı olursan statün önemsizdir.başarılı insanlar değil, ahlaklı bireyler yetiştirelim..

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Əli Fərzəliyev
Kimya biliyorum

Dinimiz İslam bize bilimi en basit dilde anlatır.Mesela demirin uzaydan geldiği bir ayetde verilmiştir.Dinimizde günah olan şeylerin vücudumuza zarar verdiği acıklanmışdır.Mesela alkolun artık karaciğer ve beynimizi öldürdüğünü biliyoruz dinimiz bunu o devirde çoğu teknoloji olmadan bize söylemişdir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close