Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Deniz Kandemir
Üye
2

Eğerki bir insan fikir olarak kendini tanımıyorsa başka bir insanı neye göre tanır ve yorumlar gerçektende sağlıklı bir tahlil yapabilir mi?

Efendim saat 4.12 dakikalardır düşünüyorum fakat tatmin eder bir cevap bulamadım fikriniz varsa yardımcı olun lütfen
604 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Esat Kudret
111K UP
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim.

"sorun, sorunu görenindir. Çözüm de..."

Bir insanın kendini fikirsel olarak tanıması, kısaca kendi tercihleri, öncelikleri, beklentileri ve değer yargıları ile tüm bunların ve dayanaklarının bilincinde-farkında olması anlamına gelir.

Bunlara vakıf bir insan sadece kim ve ne olduğunun değil aynı zamanda kim ve ne olmadığının da ayrımındadır. Doğru ya da yanlış, kendince her olayı, olguyu düşünsel ve eylemsel (teorik ve pratik) ölçebilecek tartılara sahip demektir.

Tüm Reklamları Kapat

Böyle bir insanın tartıları nesnel olabileceği gibi öznel de olabilir ve fakat kendi tartılarıdır. Yaşama bakış açısı kendi özgünlüğünün yansımasıdır. Olay ve olgulara (kişi ve nesneler dahil) yönelik teorik ve pratik tutumunun arkasında, yanılma payını da içeren ağırlıklı yaşanmışlıklar ve bu yaşanmışlıklara dayalı öngörüler vardır. Böyleleri için kullanılan temel argüman “sesi kendi kafasından” şeklindedir.

Sesi kendi kafasından çıkanın ne zaman ne yapıp yapmayacağı, olay ve olgular karşısında takınacağı tutumların azamai ve asgari seviyeleri az-çok öngörülebilir. Özellikle sosyal ilişkilerde bu hayati bir önem taşır.

Ancak bir insan kendini tanımıyorsa, öncelik, beklenti, tercih ve değer yargıları kendi özgülünde gelişmemişse, hem bunlara yönelik dayanaklardan yoksun hem de kendi öz varlığının farkında değil demektir.

Böyle bir insan, ne kim ve ne olduğunun ne de kim ve ne olmadığının ayırımını kolay kolay yapamaz. Yine her olayı, olguyu, düşünsel ve eylemsel ölçebilecek tartılara sahiptir fakat tartıların kendisi başkalarının tartılarıdır. Dolayısıyla farklı zamanlarda, hiçbir şey değişmediği halde, benzer veya aynı olan iki olaya, olguya yönelik tutum, davranış ve değerlendirmelerinde, yeni durumlara göre konumlanışında genelde bariz bir tutarsızlık göze çarpar.

Tüm Reklamları Kapat

Tartısı kendi öz yaşanmışlıklarının, gözlemlerinin, yaşama bakışının bir eseri olmayanın, tüm bunlara yönelik teorik ve buna yönelik pratik yönelimlerini, değerlendirmelerini belirleyen şey, çoğu zaman ve ne yazık ki öngörüler değil ön yargılar oluşturmaktadır. Böyleleri için kullanılan temel argüman ise “sesi kendi kafasından değil” şeklindedir.

Haliyle bir insanın sesi kendi kafasından çıkmıyorsa, olay ve olgular karşısında neyi ne zaman yapıp yapmayacağı, tutumunu neyin belirleyip belirleyemeyeceği öngörülemez. Böyle bir belirsizlik özellikle sosyal ilişkilerde daima büyük bir risk ve çatışma potansiyeli taşır.

Kendini başkalarının gözünden ve güdümü ile tanıyan (tanıyamayan) haliyle başkalarını da, aynı ödünç gözlükle bakacağından, ya hiç tanıyamaz ya da çoğunlukla yanlış tanır.

Soruya vesile olan şey şayet sosyal ilişkilerimiz ve bunlar üzerinden yaşanan tıkanma ise: Kanımca burada bize kılavuz olacak en önemli şey bizim o kişi ve ya kişiler ile ilgili tartımızın kendisidir.

Tartımıza güveniyor ve karşıdakinin art niyeti ile ilgili ciddi ve dayanaklı bir tespitimiz var ise ilişkimizi gözden geçirmek gerekebilir. Yok şayet bu durum karşıdaki için, bilmemenin, yetişme tarzının, toplumsal baskının (mahalle baskısı) yanlış eğitim politika ve tercihlerinin vb. bir sonucu ve fakat niyet ile ilgili değil ise: Bize düşen “Sorun sorunu görenindir” diyerek, o kişi ve ya kişileri, hiçbir beklenti içerisine girmeden, kazanmaya dönük kolları sıvamaktır.

Umarım yardımı dokunur.

2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close