Soruda bahsettiğin şeyi kütleçekim başlığı altına alarak cevap vereceğim. Daha rahat anlaman için Stephen Hawking'in "Zamanın Kısa Tarihi" adlı kitabından sadeleştirerek alıntı yapacağım.
Evrendeki her cisim, diğer bütün cisimlere doğru, cisimlerin kütleleri büyüdükçe ve birbirlerine yaklaştıkça artan bir kuvvet tarafından çekilir. Bu kuvvet aynı zamanda nesnelerin yere düşmesine de sebep olan kuvvettir. (Bahsettiğin yer çekimi) Hatta Newton bu yasayı temel alarak gezegenlerin güneş etrafında eliptik yörüngelerde ilerlemesinin kütle çekim sebepli olduğunu ifade eder. Fakat Newton kütle çekim kuramıyla birlikte yıldızların birbirlerini çekmeleri gerektiğini, dolayısıyla tamamen hareketsiz kalamayacaklarını fark etmişti. Peki o halde hepsinin bir noktaya düşmesi gerekmez miydi?
Newton bu durumu şu şekilde açıklıyor:
Bu durum yalnızca sonlu sayıda yıldız sonlu bir uzaya dağıtılmış halde bulunursa gerçekleşebilir. Fakat diğer yandan sonsuz sayıda yıldız az çok eşit oranda sonsuz uzaya dağıtılmışsa, söz konusu durumun gerçekleşmeyeceği zira sonsuz uzayda yıldızların düşebileceği herhangi bir merkezi noktanın bulunamayacağı söz konusudur.
Son paragraf ilk bakışta biraz karmaşık görünüyor olabilir fakat biraz dikkatlice tekrar edersen eminim mantığını kavrayacaksındır. Umarım yardımcı olabilmişimdir. Bilimle kalın.
300 görüntülenme
Kaynaklar
-
Stephen Hawking. Zamanın Kısa Tarihi. (24 Mayıs 2021). Alındığı Tarih: 24 Mayıs 2021. Alındığı Yer:
| Arşiv Bağlantısı