Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye
18

Eğer ruh bilimsel olarak geçerli bir kavram değilse neden "ruh" ve sinir hastalıkları (veyahut hastanesi) deniyor?

Şahsen ben ruhun olmadığına ve doğa üstü bir şey olduğuna inandığım için, bunca insanı etkileyen bir isimlendirmede neden böyle bir sözcük kullanmayı seçtiklerini anlayamıyorum. Neden? Bir psikiyatriste veya psikologa her zaman sormak istemişimdir.
1,782 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Soruyu Soranın Seçtiği Cevap

Bilimdeki birçok kavram, modern bilim öncesi kavramlar üzerine inşa edilmiş halde (ve hatta direkt olarak onların uzantısı). "Ruh" da bunlardan biri.[1]

İnsanın psikolojik ve zihinsel süreçlerinin keşfinden önce, beden ile zihnin ayrı olduğuna inanılıyordu (düalite). Bugün buna halen inanan insanlar (filozoflar ve bilim insanları arasında da) var; ancak bunların sayısı çok daha azalmış halde ve daha önemlisi, onların inandığı şey de mitolojilerde anlatıldığı gibi "Sevimli hayalet Casper" tarzı bir ruh değil; daha ziyade beyindeki nörobiyolojik faaliyetlerin sebep olduklarına ek olarak var olan, bildiğimiz fizikle henüz anlamadığımız ve belki de hiç anlamayacağımız/erişilemeyecek bir öz (merak edenler, bilincin zor problemi konusuna bakabilirler).

Tüm Reklamları Kapat

Günümüzde modern sinirbilimdeki, psikolojideki ve psikiyatrideki standart görüş, bilinç de dahil olmak üzere eskiden "ruh" ile ilişkilendirilen her şeyin (veya o azınlık grubun görüşlerini de yansıtmak istersek, neredeyse her şeyin) sinir hücrelerinin oluşturduğu karmaşık ağın içinde yaşanan nörobiyokimyasal olayların direkt bir sonucu olduğu yönünde (buna "indirgemecilik" de deniyor).[2][3] Bu görüşe göre insan vücudunda ve psikolojik dünyasında madde ve fizik ile açıklanmayacak hiçbir şey bulunmuyor. Dolayısıyla "ruh" sözcüğü de psikolojik dünyanın toplamını yansıtan antik bir kelime kalıntısı oluyor.

Bu doğru mu bilinmez (bilsek böyle bir tartışma da kalmazdı zaten); ancak uzunca bir süre boyunca bunun aksini doğru varsaydık ("Ruh ve beden ilişkili, ama ayrı şeylerdir." dedik). Bu arayış bizi ayrı bir ruha götürmedi ama o "ruh"u bulma yolunda bir dolu şey öğrendik.[4] Ne zaman ki modern veriler ışığında bu varsayım büyük oranda veya tamamen terk edildi (daha doğrusu Bayesçi açıdan açıklayacak olursak, her yeni veri bizi "ruh hipotezi"nden biraz daha uzaklaştırdığı için nihayetinde daha ön plana çıkan hipotezlere odaklanmaya başladığımızda), müthiş bir sinirbilimsel devrim yaşadık. Günümüzde, daha metafiziksel çağrışımları olan "ruh" sözcüğünün yerini, daha felsefi çağrışımları olan "zihin" aldı ve yukarıda tanımladığım nörobiyokimyasal süreçlerin, bu zihnin kendisini ölçmekte kullanabileceğimiz birtakım vekil nitelikler (İng: "neural correlates" veya "proxy") olduğu kabul ediliyor.

Tüm Reklamları Kapat

Şimdi sınır bilimin takıldığı noktalarda ara sıra, hafif hafif panpsişizm gibi ezoterik felsefeler kendini gösteriyor ama henüz dikkate değer bir alan kazandığını söylemek mümkün değil. Dolayısıyla fizikalist zihin algısı halen hüküm sürüyor ve insanın zihnini aydınlatma yolculuğumuza rehberlik ediyor demek hatalı olmaz. Tabii ki bilmediğimiz çok fazla şey var ve her yeni veriyle bulgularımızı gözden geçirip güncelliyoruz; ancak şu anda bulunduğumuz yerde, bir ruhun bulunması, bulunmamasından çok ama çok daha şaşırtıcı olurdu çünkü her yeni veriyle sözcüğün orijinal anlamından giderek daha çok uzaklaştık.[5]

Bakalım bu varsayım bizi nereye kadar götürecek...

657 görüntülenme

Kaynaklar

  1. J. Musolino. (2015). The Soul Fallacy: What Science Shows We Gain From Letting Go Of Our Soul Beliefs. ISBN: 9781616149628. Yayınevi: Prometheus Books.
  2. O. C. Snead. Cognitive Neuroscience And The Future Of Punishment. (28 Temmuz 2016). Alındığı Yer: Brookings | Arşiv Bağlantısı
  3. E. R. Kandel. (2000). Principles Of Neural Science. ISBN: 9780838577011. Yayınevi: McGraw-Hill/Appleton & Lange.
  4. G. Santoro, et al. (2009). The Anatomic Location Of The Soul From The Heart, Through The Brain, To The Whole Body, And Beyond. Ovid Technologies (Wolters Kluwer Health), sf: 633-643. doi: 10.1227/01.NEU.0000349750.22332.6A. | Arşiv Bağlantısı
  5. S. M. Carroll. Physics And The Immortality Of The Soul. (23 Mayıs 2011). Alındığı Yer: Scientific American Blog Network | Arşiv Bağlantısı
  6. Ç. M. Bakırcı. ''Ruh'' Kavramının Bilimsel Terminoloji Ve Sinirbilim Çerçevesindeki Analizi.... (26 Mayıs 2011). Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
37
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Dizleriniz Neden Gıcırdıyor?
Elektriği Dokunduğunuz Yere Yönlendiren Küre Nasıl Çalışıyor?
Elektriği Dokunduğunuz Yere Yönlendiren Küre Nasıl Çalışıyor?
Bilgisayar, 1 ve 0'ın Ne Olduğunu Nereden Biliyor?
Bilgisayar, 1 ve 0'ın Ne Olduğunu Nereden Biliyor?
Apollo 11: Astronotları Ölümle Burun Buruna Getiren Hata Nasıl Düzeltildi?
Apollo 11: Astronotları Ölümle Burun Buruna Getiren Hata Nasıl Düzeltildi?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
James Webb Uzay Teleskobu'nun İlk Fotoğrafı Neler Gösteriyor?
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Gönder
Ekle
Soru Sor
Geri Bildirim Gönder
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Önizleme
Görseli Kaydet
Sıfırla
Vazgeç
Ara

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close