Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Doğukan RENÇBER
Üye
1

Eğer ışık hızını aşıp geçmişe gidebilseydik bizi bekleyen ne ya da neler olurdu?

Işık bu evrende ulaşılabilecek en yüksek hıza sahiptir ve eğer bu hıza ulaşabilseydik teorik olarak zaman duracaktır ve bunun ötesine geçebilseydik zamanda geriye gidebilirdik. Bütün sorunları yok sayıp ışık hızını geçtiğimizi varsayarsak ve geçmişe gidebilirsek ne ya da neler olurdu?
626 görüntülenme
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Yasin KAYALAR
Yasin KAYALAR
177K UP
Bilim ve felsefe okuru

Işık hızını aşarak kendi geçmişinize gitmeniz icin zamanın Einsteinın düşündüğü gibi bir ilizyon olması gerek. Çünkü kendi geçmişinize gitmek için geçmişinizdeki olayların zaman boyutunda hala yaşanmakta olduğunu kabul etmek gerek. Eğer zaman bu şekilde Einstein düşündüğü gibi (tabi görelilik teorisinden çıkan bir sonuçla) 4. Boyut olarak varsa evrende yaşanan her an yeniden ve yeniden 4. Boyutta yaşanabilir durumda demek olur. Bu ise evrene ve zamana dair bildiğimiz herşeyi altüst eder. Çünkü bu durumda zaman Einstein da düşündüğü gibi aslında akmıyor bize öyle geliyor demektir ki bu durumda zaman algısı tamamen zihne dayalı bir duruma dönüşür. Yani zamandaki tüm değişimler beynimizin yarattığı bir ilizyona dönüşür. Einsteinin zamanın bir ilizyon olduğuna dair ifadesinin özünde de zaten bu vardır. Ancak bir çok kişi zamanın bizden bağımsız aktığını düşünüyor ve öyle de kabul ediyor. Çünkü böyle bir durum zamandaki her anın da esasen önceden belirli olduğu anlamına da gelir. Yani eğer bu doğruysa gelecek de belirlidir. Evrendeki herşey evrim süreci de dahil herşey önceden belli anlamına gelir ki evrende gelecek zaman da belirli olduğu için tesadüf diye bir şeyin hiç bir şekilde söz konusu olmadığı, her şey önceden belirlenmiş bir durumda demek de olacaktır. (Tabi paralel evrenler ve paralel gerçeklikler varsa bu durumda yaptığımız seçimlere göre farklı alternatif geleceklerin seçimlerini yapmış oluyoruz dmeek olacaktır)

Bu bilgiler çerçevesinde Eğer Einstein yanıldı ise yani zaman bir ilizyon değilse ve zaman bizden bağımsız akıyorsa ışık hızını geçseniz bile örneğin kendi geçmişinize (veya yaşanmış bitmiş bir geçmiş ana) dönemezsiniz bu mümkün değil demektir. Böyle bir durumda sadece kendi uzay zaman konumuzundan çıkar başka bir uzay zaman konumuna geçebilirsiniz. Yani ışık hızını aşma miktarınıza bağlı olarak örneğin başka bir gezegenin dünyadan bin yıl sonra gözlemleyeceğıniz anına gitmeniz mümkün olur. Bu özünde zamanda geri gitmek değil zaman kordinatınızı (zamandaki konumunuzu) değiştirmek demek olur. [1]

Tüm Reklamları Kapat

130 görüntülenme

Kaynaklar

  1. B. Greene. (2010). Evrenin Dokusu. ISBN: 9789754035476. Yayınevi: TÜBİTAK.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
dilrbad .
dilrbad .
34K UP
öğrenci

öncelikle burada büyük bir mantık hatası var. geçmişe gitmenin hız ile değil yön ile bir bağlantısı var. ışık hızını aştığın zaman geçmişe gitmiyorsun. ama dediğin gibi ışık hızında zaman senin için durmuş oluyor.

zamanı bir ok olarak görmeliyiz. zaman her daim ileriye doğru akar. ok dememizin nedeni bu. bir oku fırlattığında ok U çizip sana geri geldiği zaman ok geriye ilerlemiyor yönü hala ileriye bakıyor sadece dönüyor. bu nedenle zaman bükülmesinde bahsediyoruz. zamanı bükerek "geçmiş yöne" doğru gidebilirsin. bunun için ışık hızına ulaşman veya ışık hızını geçmen gerekmez.

Tüm Reklamları Kapat

yukarıda yasin'in de açıkladığı gibi zaman kavramı bizim akıyor şekilde deneyimlediğimiz ama aslında akmayan daha çok fotoğraf karesi gibi olan bir olgu. bu nedenle geçmiş gelecek şimdi dediğimiz kavramlar sadece bize özel bizim zamanı daha rahat sınıflandırmamız için verdiğimiz isimler. aynı şekilde saat gün ay kavramları da bizim kurduğumuz bir sistem.

bu kısım çok uzun olduğu için sorunun cevabına geçiyorum. evrim ağacı sitesinde bu konu hakkında makaleler var onlara bakabilirsin.

Tüm Reklamları Kapat

zamanda geriye doğru gittiğin zaman sen geçmişe gitmiş olmuyorsun. gittiğin geçmiş senin şimdiki zamanın eskiden şimdiki zaman dediğin de senin geçmişin oluyor.

buradan sonra bir sürü teori var. yukarıda yazdığım da bir teori bu arada. geçmişe gidip geçmişi değiştirmek üzerine olan teorilerde benim inandığım paralel evren teorisi. geçmişe gittiğinde bir paralel evren yaratıyorsun ve eğer bir değişiklik yaparsan bu seni değil paralel evreni etkilemiş oluyor. yani eğer anneni öldürürsen sen hala hayatta oluyorsun. çünkü eğer bunu geçmişte yapacaksan ,nasıl gelecekte büyüyüp anneni öldürmek için geçmişe gidebilirsin.

benim inandığım bir diğer teori ise eğer bir şeyi değiştirmişsen zaten değiştirdiğin halini yaşamış olursun. yani diyelim bacağını kırdın. geçmişe gidip bacağını kırmamak için yapacağın her şey seni bacağını kırmaya bir adım daha yaklaştırır ve sonunda yine bacağın kırılmış olur. bu da aslında "olan şey olmuştur"'a çıkıyor.

dediğim gibi bir sürü teori var .bu konu hakkında kendi araştırmanı yapıp aklına en yatan ile devam etmeni öneririm. verdiğim örnekler benim inandığım teoriler üzerine.

131 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Wikipedia. Dimension In Which Events Can Be Ordered From The Past Through The Present Into The Future. (31 Ekim 2001). Alındığı Yer: Wikipedia | Arşiv Bağlantısı
0
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Sorulara Dön
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katmak için hemen buraya tıklayın.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
EA Akademi
Evrim Ağacı Akademi (ya da kısaca EA Akademi), 2010 yılından beri ürettiğimiz makalelerden oluşan ve kendi kendinizi bilimin çeşitli dallarında eğitebileceğiniz bir çevirim içi eğitim girişimi! Evrim Ağacı Akademi'yi buraya tıklayarak görebilirsiniz. Daha fazla bilgi için buraya tıklayın.
Etkinlik & İlan
Bilim ile ilgili bir etkinlik mi düzenliyorsunuz? Yoksa bilim insanlarını veya bilimseverleri ilgilendiren bir iş, staj, çalıştay, makale çağrısı vb. bir duyurunuz mu var? Etkinlik & İlan Platformumuzda paylaşın, milyonlarca bilimsevere ulaşsın.
Youtube
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Türkiye Kıyıları Nasıl SONSUZ Uzunlukta Olabilir? | Sahil Paradoksu!
Deadpool Gibi Ölümsüz Olmak Mümkün mü?
Deadpool Gibi Ölümsüz Olmak Mümkün mü?
Plazma Küresi Nasıl Elektrik Saçıyor?
Plazma Küresi Nasıl Elektrik Saçıyor?
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
4000 Liraya Milyar Dolarlık Genom Diziledik! | Öğrenebildiklerimiz İnanılmaz!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Megalodon Dişi, Sandığınızdan ÇOK DAHA Büyüktü!
Podcast
Evrim Ağacı'nın birçok içeriğinin profesyonel ses sanatçıları tarafından seslendirildiğini biliyor muydunuz? Bunların hepsini Podcast Platformumuzda dinleyebilirsiniz. Ayrıca Spotify, iTunes, Google Podcast ve YouTube bağlantılarını da bir arada bulabilirsiniz.
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor
Evrim Ağacı Uygulamasını
İndir
Chromium Tabanlı Mobil Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
İlk birkaç girişinizde zaten tarayıcınız size uygulamamızı indirmeyi önerecek. Önerideki tuşa tıklayarak uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu öneriyi, yukarıdaki videoda görebilirsiniz. Eğer bu öneri artık gözükmüyorsa, Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Chromium Tabanlı Masaüstü Tarayıcılar (Chrome, Edge, Brave vb.)
Yeni uygulamamızı kurmak için tarayıcı çubuğundaki kurulum tuşuna tıklayın. "Yükle" (Install) tuşuna basarak kurulumu tamamlayın. Dilerseniz, Evrim Ağacı İleri Web Uygulaması'nı görev çubuğunuza sabitleyin. Uygulama logosuna sağ tıklayıp, "Görev Çubuğuna Sabitle" seçeneğine tıklayabilirsiniz. Eğer bu seçenek gözükmüyorsa, tarayıcının Ayarlar/Seçenekler (⋮) ikonuna tıklayıp, Uygulamayı Yükle seçeneğini kullanabilirsiniz.
Safari Mobil Uygulama
Sırasıyla Paylaş -> Ana Ekrana Ekle -> Ekle tuşlarına basarak yeni mobil uygulamamızı kurabilirsiniz. Bu basamakları görmek için yukarıdaki videoyu izleyebilirsiniz.

Daha fazla bilgi almak için tıklayın

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close