Eğer bilim kurgu filmlerinde bahsedildiği gibi ışık hızına çıkan uzay araçlarımız olsaydı; Mars'ın Dünya'ya en yakın olduğu esnada yolculuğumuz 187 saniye sürecekti dolayısıyla o hıza erişebildiğinde bir gezegene yaklaşma noktasın gözleyen sen olduğun için çok uzaklardaki küçük bir noktanın çok kısa bir sürede büyüyerek sana yaklaştığını görecektin bu esnada o nokta formundaki yıldızlar görüş açından çıkarken çizgisel formda izler bırakıyor gibi görüneceklerdi ki bu görüntü aslında onlardan değil bizim hızımızdan dolayı olacaktı insan gözünün böyle tepki vereceğini düşünüyorum tam ışık hızında olmasa bile ışık hızına çok yaklaştığında zaman senin için çok farklı akacaktır.
Elbetteki birinci sorun kütleli bir cismin ışık hızına ulaşması için kullanması gereken enerjinin kağıt kalem üzerinden yapılan hesaplamalarca sonsuz olması. Bu yüzden en başta böyle bir ihtimal yok. Lakin şöyle düşünelim ışık hızına doğru yaklaşıyorsun ve deneyimlerinden yola çıkarak ''ışık hızını yakalasam nasıl olurdu?'' diye bir yandan düşünüyorsun. Hemen paintten bir şeyler karalayalım.
Burada turuncu alan kainat, siyah alan senin bulunduğun araç ve soldan sağa doğru da bir hızlanma söz konusu. Gördüğün gibi hızın arttıkça hızının arttığı yöne doğru cisimlerin uzunlukları kısalacaktır. Tabi dışarıdan bakanlar da senin mekiğinin kısaldığını görecek. Buradan anlardın ki eğer ışık hızına ulaşsaydın evren resimdeki sağ ve sol yönüne doğru o kadar kısalırdı ki, artık o doğrultuda hareket edebilecek bir yer kalmazdı. Ama 3 boyutlu dünyamızdaki sadece bir boyutu yok etmiş olduk. Rotayı çevirirsen(kendin yapamazsın ama hadi bir yerçekimi alanı çevirdi diyelim) gene tam karşındaki hareket noktana dik olan mesafe yok olurdu(veya bir çeşit birim boyuta indirgenirdi).
Tabi diğer yandan senin bir bakış açın olmazdı. Nerede olduğunu bilemezdin. Çünkü gözlem için bile zaman gerekir ve senin için herhangi bir gözlemde bulunacak zaman olmazdı. Yani ışık hızına ulaşıp dönmek bugün imkansız(babanı doğurmak kadar imkansız) olarak görülüyor ancak gene de soruyu cevaplamak bakımından durum şu olurdu. Hızlandığını anlar sonra da yavaşlarken ''neredeyim ben'' derdin. Evet evrenin herhangi bir yerinde olabilirsin ve oraya nasıl geldiğini bilemezdin. Işık hızındaki hareketini de deneyimleyemezdin.
Tüm Reklamları Kapat
3
0
Paylaş
Alıntıla
Alıntıları Göster
Dış Sitelerde Paylaş
Raporla
Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Giriş Yap ve Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz
denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından
yayınlanan
makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru
olup
olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu
platformda
yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti
etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla
işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla
platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol
Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim
Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç
katın.
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
2024'te de Evrim Ağacı'nın bilim serüvenine katılarak fark yaratın!
Bu yıl sayfamızda gezdiniz.
2024 de Evrim Ağacı için yeniliklerle dolu bir yıl olacak. Türkiye'nin en güvenilir bilim platformunu daha da ileriye taşımak için sizin desteğinize ihtiyacımız var. Bu işi sadece bir hobi olarak yapmıyoruz; bu, bizim tek mesleğimiz ve yegâne görevimiz. Siz de 2024 yılında Evrim Ağacı'nın büyümesine ve gelişmesine katkıda bulunarak bu yolculuğun bir parçası olabilirsiniz. Tek seferlik destek olun veya daha iyisi, aylık destekçilerimiz
arasına şimdi katılın.
“Bilim, organize bilgidir. Bilgelik, organize yaşamdır.” Herbert Spencer
Bilim İçin 30 Saniyeniz Var mı?
Evrim Ağacı, tamamen okur ve izleyen
desteğiyle sürdürülen, bağımsız bir bilim oluşumu.
Ücretsiz bir Evrim Ağacı üyeliği oluşturmanın çok sayıda
avantajından
biri, sitedeki reklamları %50 oranında azaltmak (destekçilerimiz arasına katılarak
reklamların %100'ünü kapatabilirsiniz). Evrim Ağacı'nda geçirdiğiniz zamanı
zenginleştirmek için, sadece 30 saniyenizi ayırarak üye olun (üyeyseniz, giriş
yapmanızı tavsiye ederiz).