Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Onur Sala
Onur Sala
21K UP
Üye
2

Eğer insan iradesi sanal aleme taşınırsa onu silen kişi katil olur mu?

Ya da onu kapatan bir kişi insanı zorla alıkoyma suçundan suçlanmalı mı?
511 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Sinema yazarı

Metaverse, siberuzay, sanal alemler vs. konuları, sürekli dilimizde olsa da henüz bunlar üzerine tam olarak gerçekçi fikirler ve öngörüler üretmiş sayılmayız. Bu konular aslında hâlen bilimkurgu ama herkes sanki yarın ensesine bir kablo takıp alemlere kopyalanacakmış gibi konuşuyor.

Daha ortada bunların hiç biri yok aslında. Ve bir süre daha da olmayacak. Ve pek kaba kurallar haricinde, bunlar üzerine bugün için bir kurallar, kanunlar, gereklilikler bütünü oluşturmamız pek de olanaklı değil. Çünkü görmedik bile daha. En basitinden silme diyorsunuz. Sanal alemde birini silmek diye bir şey olacak mı ki? Silmek ne demek olacak? Nasıl bir veri dosyası olacağız her birimiz? İnsanlar, kişilikler, karakterler, anılar, yaşamlar birer veri grubuna, kod grubuna indirgenebilir mi? Bireyler sanal aleme kaydedilecek mi yoksa programlar gibi kurulacak mı acaba? Silme diye isimlendirdiğiniz eylemde silinen ne olacak? Program ya da karakter dosyası mı olacak, kısayol gibi bir imge mi?

Onlarca sayfa soru sorabiliriz ve bunların hiç birini bilmiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Bilimkurgu sineması tarihi üzerine çalışmış ve teknolojik gelişmeleri de elinden geldiğince takip eden biri olarak açıkça bilimkurgudan ve teknolojiden tamamen soğumuş bir bilimkurgusever haline geldim. Çünkü dediğim gibi herkes, bilimkurguyu gerçeklerle öylesine harmanladı ki gerçekle kurgu arasındaki çizgi tamamen bulanıklaştı ama ortada bilimsel hiç ama hiç bir şey yok. Daha organikle elektronik arasında bir arayüz bile yok. Neyin insan-sanal birleşmesinden bahsediyoruz? Gözlüğü takıp üç boyutlu bir görüntüye baktık diye sanal alemden bahsetmek gerçekten çok abartılı. İnstagramda browni paylaşılan çağdayız, neyin siberuzayı? Hangi metaverse? Yok böyle bir şey henüz. Ne zaman olacağı da hiç ama hiç belli değil. Ve zaten olsa bile insanların böyle bir buluşa atlayacağını da hiç sanmıyorum. Bu et bedenden çıkayım da alemlere akayım denecek sanılıyor sanki ama bu da çok abartılı bence. Dünya film, insanlar film karakterleri değil. Gerçekler öyle animelerdeki gibi değil ve olamaz zaten. Konunun yakın zamanlı en enfes temsili örneği Spielberg'ün Ready Player One filmiydi ki oradaki Dünya bile bugüne bayağı bitmiş, çirkinleşmiş, kaynaklarını tüketmiş bir dünyaydı ve girilen sanal dünyada insanlar avatarlarla sanal alemde bulunuyorlardı, bedenler hâlen yerli yerindeydi...

Ve... Şu noktanın ısrarla dile getirilmesi gerektiğini düşünüyorum: ŞU an üzerinde yaşadığımız Dünya'dan daha güzel herhangi bir Dünyanın var olduğunu hiç ama hiç sanmıyorum. Ne sanal alem, ne başka bir gezegen, ne başka bir alem... Biz insanlar, bu Dünyada yaşamak üzere evrimleştik. Bizim yuvamız burası. Buradan başka hiç bir yerde, burada olduğumuz kadar mutlu, sağlıklı, güvenli olamayız. Bir gün, içinde ya da üzerinde yaşayacağımız iddia edildiği diğer dünyalar, ancak ve ancak bu dünyayı kaybettiğimizde önem sunabilirler. Kayda değer bir evrim geçirmedikçe, bu dünyanın sunduklarından daha gerçek ya da değerli bir şeyi var edebileceğimizi sanmıyorum. İnsan ve Dünyanın uyumu milyonlarca yıllık bir evrimleşmenin ürünü. 100-200-500 yıllık bir teknolojik ilerleme çağının bu Dünyayı geçecek bir yaşam ortamı oluşturabileceğine hiç emin değilim.

Özetle... Sakin olalım. Bir yere gittiğimiz yok ve yeni alemlere ait kurallar belirlemek için henüz çok erken. Sahilde yürüyüş yapmaya, ilk baharda polenler yüzünden hapşırmaya, sevdiklerimize et ve kemik kollarımızla sarılmaya, geleneksel cinsel ilişkiye, karnıyarık-pilav-cacık üçlüsüne devam. Çok özleriz valla. Söylemedi demeyin.

Umarım açıklayıcı olabilmişimdir. Sağlıcakla...

6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close