Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Büşra Akbulut
Üye 25 Kasım 2020 2 Cevap
2

Eğer hiçbir şey yoktan var edilemiyorsa ve varken de yok edilemiyorsa Tanrı nasıl oluştu?

3,791 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ersals Krononot
Ersals Krononot
311K UP
Krononot⁸ 25 Kasım 2020

ŞEY yani varlık tanımımız, 3+1 boyuta mahkum olanlar referans alinmiş durumda. Bu ŞEY ler için geçerli sorudaki tanım.

Teorik olarak tasarımcı, bu boyutlara mahkum değil. Sadece tasarımcı değil, dim tanımı anlamında melekler bile bu boyutlara mahkum değil. Kaldı ki tasarımcı yi bu boyutlar içinde ele alalım kurgulayalim.

Bu açıdan bakarsak, teorik olarak bizim üstümüzdeki boyutlardaki varlıklar varsa, bizim boyutumuzca tanimsizdir. Yorum yapamayız. Böyle varlıkların kendilerini tanimlayamazken kökenlerini sorgulamak oldukça irreel yoruma dayalı altı boş yaklaşımlar olacaktır. Bunlar varlıklar için geçerli olan. Tasarımcı teorik olarak bütün boyutlar üstü. Yani soruyu sorabilmek için altını doldurmuş olmak gerekiyor kavramsal olarak. Bu yoğun tasarımcı sorgulaması 'ndan önce, varlığı sorgulasa kişiler çok daha derin analizlere ulaşır.

Tüm Reklamları Kapat

Tabii ki bunu yapmış olmak için değil, ihtiyacını duyma anlamında ifade ediyorum

787 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muhsin Alperen Yılmaz
Biyoloji Öğrencisi 25 Kasım 2020

Merhaba.Öncelikle tanrının var ya da yok olduğu sorusunun cevabının kesin olarak "bilinemeyeceği" ancak sorunuza cevaben yaradılışçı ya da tanrıya inanan güruhun ne gibi tezler öne sürdüğüne bakalım:Yaradalışçı kesimin, tanrının varlığına dair kendilerince sahip oldukları birkaç önemli tezleri var.Bunlardan biri, tanrıyı töz olarak kabul etmeleridir.Yani matematikteki aksiyomlar gibi.Şuna benziyor 2+2=4,bu ifadeye neden iki artı iki dörde eşittirden önce 2'nin +'nın ='in ve 4'ün ne olduğunu kavrayabilirsek işe o zaman daha komplike sorulara geçebiliriz.Ancak bu sembollere bir ispat sonucu ya da doğada gördüğümüz herhangi bir cebirsel ifadeler sonucu ulaşmış değiliz.Öyle olduğunu kabul etmişiz ve tüm matematiği bu semboller üzerine inşa etmişiz.Ve diyebiliriz ki bu semboller olmadan yaşamımızı sürdürmenin mümkünatı yok.Dinlerde de durum böyledir.İlk neden, ve sonrakiler sonuç olarak varoluşun sirkülasyonu sonucu ilerler.Diğer argümanlarından biri ise her şeyi tasarım harikası olarak görmeleridir.Bu argüman ilkine göre çok çok daha irrasyoneldir.Kendi oluşturmuş olduğu şeylere bakıp gözünün görmediği varlığın kim bilir daha nelere muktedir olabileceğini ve dolayısıyla tanrının varlığının kesin olduğu sonucuna varmalarıdır.Daha birçok argümanları vardır, ancak bu iki argüman dinlerin kolonlarıdır adeta.Son yüzyıllarda ilk argümanları hiçbir şekilde benliğinden bir şey kaybetmedi.Ancak ikinci olarak sürdükleri argüman bilimin gelişmesiyle ters orantılı olarak zayıfladı.Cern'de yapılan "ilk an" simülasyonlarının tamamlanması,Tanrı parçacığı'nın bulunabilmesi gibi ve çalışılmakta olan CRİSPR DNA regülasyonu gibi gelişmeler, aklı başında her bir ferdin; sahip olduğu kitlesel argümanlarına ve eski alışkanlıklarına bir kere daha bakmasını gerektirmesi gerekir.Bilimle kalın:)

734 görüntülenme
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close