Kendi varoluş yorumunu afişe ederek, kendi gibi olmayanları yanlış, hatalı, düşük zekalı, aşağı gören zihniyet, sahip olduğu varoluş yorumunun ne olduğundan bağımsız olarak gelişmeye ihtiyacı artarak sorunlu bir duyguduruma ve sosyal ilişkilere evrilerek ilerler.
Kendini tanımak için yeterli çaba gösteren, bilimsel, kavramsal, felsefi araştırmalarda belli bir zemin elde edip, kendi varoluş yorumunu doğurabilmiş ve sindirmiş bireyler, kendi varlık yorumlarını üstün, kendi gibi olmayanları aşağı görecek sığlıktan çıkmış, kapsayıcı, bütünleştirici, anlayışlı bir bakış açısı kazanmışlardır. Bunlar genelde ülküsel, ütopik gelebilir, ancak bu durum, henüz yeterli olgunluğa ulaşmamış karakterlerin turnusolu görevini görmektedir. Zaten olması gereken durumun garip karşılanması, kutuplaşmış - yargı bariyerlerine sahip - gelişmeye direnç gösteren zihniyetlerin varlığı demektir.
İşte varoluş yorumları değil bireylerin çevresini etkileme yolu.
Bireyin sahip olduğu varoluş yorumunu yaşama biçimi.
Aynı varoluş yorumuna sahip bireyler aynı hareket etmiyor, aynı yaşamıyor. Bu yüzden bütün dünya tek bir varlık yorumunda birleşse de, yaşama biçimi bireye kalmaktadır. Ki zaten karakter-kişilik gereği de böyle olmalıdır.