Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Seda Özçetin
Üye
2

Eğer elektronu zıt ikizinden yani pozitrondan ayırıp bu deney yapılsaydı ne olurdu?

Saçma bir soru mu olacak bilemiyorum ama şunu sormak istedim. Yoksa; örnek veriyorum 200 200 ya da 100 100 koyduk. Eğer elektronu zıt ikizinden yani pozitrondan ayırıp bu deney yapılsaydı ne olurdu? Ya da ikisi birbirinden ayrılabilir mi? O zaman çift çift ayrılamayacaklar. Bu durum bir şeyi değiştirir mi
208 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Arda Yıldız
Arda Yıldız
38K UP
Üniversite Öğrencisi

Öncelikle sorun hiç saçma değil, merak etmek gayet doğal.

Eğer elektron ve pozitronu ayırmaktan bahsediyorsan, buna anihilasyon denir. Yani, bir elektron ve pozitron karşılaştığında, birbirlerini yok edip enerjiye dönüşürler. Bu enerji genellikle gama ışını fotonları şeklinde ortaya çıkar. Şimdi senin bahsettiğin deneyi düşünelim. Eğer bir elektron ve pozitron ayrı ayrı bir deneye tabi tutulursa, aslında normalde ne yapıyorlarsa onu yaparlar. Elektronlar negatif yüklü olduğu için, pozitif yüklü parçacıklara doğru hareket ederler ve pozitronlar da tam tersi yönde hareket ederler. Tabii ki, eğer elektron ve pozitron aynı deney ortamında bir arada bulunurlarsa, anihilasyon süreci gerçekleşecektir. Yani elektron ve pozitron yok olup enerjiye dönüşecekler ve bu durum deneyin sonuçlarını etkileyebilir ama öyle anladım ki senin asıl merak ettiğin, elektron ve pozitronun birbirinden ayrılamayacak şekilde bağlı olup olmadığı. Şimdi, elektron ve pozitron zaten doğal olarak ayrı parçacıklardır ve normal şartlar altında birbirinden ayrı olarak hareket ederler. Sadece karşılaştıklarında anihilasyon süreci gerçekleşir.

Elektron ve pozitron hakkında bilgi için[1][2]

Tüm Reklamları Kapat

Anihilisyon için[3]

Kaynaklar

  1. Encyclopedia Britannica. Electron | Definition, Mass, & Facts. Alındığı Tarih: 26 Nisan 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  2. Encyclopedia Britannica. Positron | Subatomic Particle. Alındığı Tarih: 26 Nisan 2023. Alındığı Yer: Encyclopedia Britannica | Arşiv Bağlantısı
  3. Anonymous. Plots Of Cross Sections And Related Quantities. Alındığı Tarih: 26 Nisan 2023. Alındığı Yer: pdg | Arşiv Bağlantısı
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close