Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Wj Suve
Üye
3

eğer denizdeki her şeyi keşfetmediysek keşfedilen kısmın%5 olduğunu nasıl bilebiliyoruz?

198 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Görkem Öge
Toprak Mühendisi

Bir kuyu düşünün. Derinliğini bilmiyorsunuz ve öğrenmek istiyorsunuz. Ne yapardınız? Bir ip alıp, güvenli bir yere bağlayıp kuyunun içine sarkar mıydınız mesela? Eğer bunu yapmayı göze alıyor iseniz kaç metre uzunlukta bir ip seçerdiniz?

Eğer merak ettiğimiz şey kuyunun derinliğini tespit etmek ise aklınıza daha zahmetsiz, zekice ve güvenli bir yöntem gelmedi mi? Mesela o ipin ucuna bir taş bağlayıp taşı kuyuya sarkıtmak. Elinizde bir ağırlık hissetmediğinizde anlardınız ki taş zemine oturdu, değil mi? Ve ipin o kısmını işaretler, taşı yukarıya çeker ve ipin işaretli kısmının uzunluğunu ölçerdiniz.

Peki bunu yaparak kuyunun derinliğini ölçtük, bu doğru. Ama kuyuyu keşfettik mi? Hayır. İçinde ne var biliyor muyuz? Hayır. Ama derinliğini biliyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

İşte her tür yapının büyüklüğünü, hacmini, yapısını, enerjisini vs. ölçmek için çeşitli yöntemler var ki kuyu örneğinde son derecede ilkel bir yöntemden örnek verdik. Ekipmanımız var ise kuyuya ses dalgası göndererek de derinliğini ölçebilirdik mesela. Bu yöntemler, o yapının tüm içeriğini keşfetmeden -çünkü bu büyük bir çaba olabilir hatta olanaksız olabilir- bazı niteliklerini keşfetmemize yardımcı oluyor.

Evren, keşfetmemizin olanaksız olduğu en büyük yapı. Ama onu tanımak da istiyoruz. Ne yapacağız? İlla bir ipe tutunup içine mi sarkacağız? Hayır. Bin bir türlü yöntemle onu mümkün olduğunca tanımaya çalışacağız. Verdiğim kaynakta bu yöntemlerden bahsediliyor.

Mesela en uzak galaksilerden gelen ışığın gücünü, kırmızıya kaymasını ölçerek evrenin büyüklüğünü, genişleme hızını anlayabiliyoruz. O en uzak galaksiye gittik mi? Hayır. Gitmemiz gerekiyor mu? Hayır. Gidemeyiz de zaten. Ama onun uzaklığını, bize gönderdiği ışığı ve o ışığın hangi bilgileri taşıdığını anlayabiliyoruz.

Bilim bunu yapar zaten. Ulaşılması güç gerçekleri açığa çıkarır. Bu yüzden bu kadar değerli.

Umarım bir pencere açabilmişimdir. Sağlıcakla.[1]

Kaynaklar

  1. Ç. M. Bakırcı. Evren Nedir? Evren Ne Kadar Büyük? Gözlenebilir Ve Gözlenemeyen Evren'in Toplam Büyüklüğü Ne Kadar?. (29 Mayıs 2017). Alındığı Tarih: 4 Ağustos 2023. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close