Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
2

Eğer bir zarı doğru ve ölçülmüş bir açıyla atarsak sürekli istediğimiz yüzünü en üste getirebilir miyiz?

446 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi

Sadece doğru açıyı tutturmanız başarı sağlamaz, burada pek çok değişken var. Elinizle zara uyguladığınız kuvvet, zarı aynı açıda atsanız bile zeminden yüksekliği, zarın düştüğü zemin, zarın fırlatma açısı dışında zarı tuttuğunuz açı ve aynı sayının üstte olması v.b. değişkenlerin hepsini birden sağlamanız neredeyse imkansız gibi görünüyor. Bunu bir insanın başarması çok zor, bir ihtimal nanometre ölçeğinde tüm ince hesapları yapabilen bir robot bunu başarabilir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Emre Türedi
Araştırmaları ve öğrenmeyi çok seven biriyim,1 yıl.

Teorik olarak, eğer zarın atıldığı açı, hava koşulları ve yüzey gibi diğer faktörler sabit tutulursa, bir zarın istediğimiz yüzünü en üste getirebiliriz. Ancak, bu biraz pratik beceri gerektiren bir işlemdir ve rastgele bir atıştan daha fazla özen ve dikkat gerektirir.

Bir zarın hangi yüzünün yukarı çıkacağı, zarın havada dönüş hızı ve yönüne bağlıdır. Eğer zarın havada dönüş hızı ve yönü belli bir şekilde ayarlanabilirse, istediğimiz yüzün yukarı çıkması daha olası hale gelebilir. Bu amaçla, bazı insanlar zarı belirli bir şekilde tutarak ve belirli bir açıyla atarak, istedikleri yüzün yukarı çıkmasını sağlamaya çalışırlar. Ancak bu yöntem tamamen kesin değildir ve birçok değişken faktöre bağlıdır.

Tüm Reklamları Kapat

Sonuç olarak, bir zarı istediğimiz yüzü yukarı çıkacak şekilde atma konusu biraz şansa ve beceriye dayalıdır ve kesin bir garantisi yoktur.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
182K UP
Bilim ve felsefe okuru

Kuantum fiziğine göre evren indeterminist yapıdadır. Bunun mikro düzeyde (örneğin atom için) geçerli olduğunu biliyoruz. Ancak örneğinizdeki gibi makro bir cisim olan zar konusunda belirsizlik ilkesi geçerli midir.??? Başka bir deyişle mikro düzeydeki belirsizlik makro bir cismi ne düzeyde ve nasıl etkiler.

Açıkçası buna dair kesin bulgular elimizde yok. Ancak belirsizlik ilkesi evrende geçerliyse bunun Makro cisimlere de etkisi olması gerekir. Ama bu etki ne boyutta nasıl olabilir tam olarak bilmiyoruz.

Tüm Reklamları Kapat

Elimizde buna dair ise kaos teorisindeki kelebek etkisinin bir benzerinin belirsizlik ilkesi içinde evrende geçerli olabileceğini düşünmemiz için yeterli done var. Yani mikro düzeyde küçük olasılıklar gerçekleşerek büyük fotoğrafı etkileyebilir. Bu nedenle zar için de kuantum belirsizlik ilkesine bağlı süreçlerin etkileri çok küçük olsa bile bu küçük olasılıklar makro sonuçları etkileyecek durumlara neden olabilir en azından bu evrende mümkündür diyebiliriz. Ancak bu gibi bir durumun olasılığı çok düşük olabilir.

Kemal Sunal'ın filmindeki gibi zar dik gelebilir mi :))? Eğer evren indeterminist ise bu çok çok küçük olasılığa imkansız denemez ama bunun olasılığı çok çok düşüktür. Bu konu net olmamakla birlikte teorik fizikçiler genelde bu gibi bizim imkansız zannetigimiz olasılıklar evrende mümkün ama olasılığı çok düşük derler ama bazı fizikçiler de bunu kabul etmez. Örneğin milyarlarca denemede bir insanın duvarın diğer yanına geçmesi bu olasılıklardan birinde mümkündür diye örnek veren ve evrenin indeterminist olmasını bu şekilde açıklayan fizikçiler var.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close