Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Enes Kılıç
Üye 1 hafta önce 1 Cevap
2

Eğer bir insan kusursuz olmak istiyorsa, ama üstünü örtemeyeceği kusurları varsa, nasıl kusursuz olabilir?

153 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Esat Kudret
Akıl yürütmeyi öğrenmeye çalışan bir öğretmenim. 1 hafta önce

İlksel Çorbanın Baharatı Olmak!

Belki de en büyük kusur bu olabilir.

Kusursuz demek son demektir. Bu saatten sonra artık alacağınız bir yol, varacağınız bir menzil, yaşayacağınız bir heyecan ve hatta sizi hayatta tutan bir amacınız dahi yok demektir.

Tüm Reklamları Kapat

Evrenin dili olsa muhtemeldir ki diyeceği ilk ve son şey bu olurdu: “Kusursuzluk öyle matah bi şey olsaydı kendime saklardım, ki ben bile kusursuz değilim.”

Belki biraz dilin kendi kökenine inmek lazım, toplumdaki genel geçer ve onsuz fakat ona atfedilen anlamına değil.

Kusur Arapça kökenli bir kelimedir ve ne hata ne de yanlışı ifade etmez. Aksine işleyen, ilerleyen, devinen bir sürecin, yolun, yolculuğun nakıs yani tamamlanmamış oluşuna yönelik eksikliği ifade eder. Ki evrenin devinim yasası ile evrimin seçilimi aynı kapıya çıkar.

Bu nedenle de bir insanın kusursuz olma talebi, arayış; kelimenin kökeni ve dil itibarı ile eksik, tamamlanmamış anlamı üzerinden değil fakat toplumdaki genel geçer ve onsuz ona atfedilen hata, yanlış anlamı itibarı ile en büyük kusurdur…

Tüm Reklamları Kapat

Kelimenin anlamına sadık kalacaksak kusurların üstü örtülmez, tıpkı tamamlanmamış yürüyüşün üstünün örtülemeyeceği gibi. Aksine tamamlanır. Sonra yeni bir yürüyüş ve tamamlama ve sonra yine ve yeniden…

Bu nedenle de hiçbir insanın üstü örtülemeyecek kusuru olamaz. En fazla yarıda bıraktığı yürüyüş olur ve zaten bedeli o yarışı kaybetmek olduğu için ona ayrıca ne başkası ne de kendisi bir bedel ödetemez.

Kusursuz olma arayışı beyhude bir arayıştır, iyi ki de öyle. Maazallah, öyle olsa idi hala gezegenimizin okyanuslarında, o canlılığa ana rahmi görevi gören ilk kimyasal çorbanın baharatından öteye geçemezdik. Sevgiyle…

Kaynaklar

  1. Prof. Dr. Özcan Köknel. (2000). Kaygıdan Mutluluğa Ki̇şi̇li̇k. Yayınevi: Altın Kitaplar. sf: 431.
  2. Sinan Canan. (2022). İfa İnsanın Fabrika Ayarları 3 Cilt Birden. Yayınevi: Tuti Kitap. sf: 552.
  3. Georges Politzer. (2012). Felsefenin Başlangiç İlkeleri. Yayınevi: Sol yayınları. sf: 208.
0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.

Bize Ulaşın

ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close