Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Emre Yaka
Üye 7 Haziran 2023
4

Eğer bir gün Dünya, Güneş ve Dünya'nın birbirleriyle olan kütle çekiminin azalması nedeniyle birbirinden uzaklaşır mı, kütle çekimi zamanla azalır mı?

Birbirleriyle olan kütle çekimleri Dünya'yı etkileyecek biçimde azalırsa insanlık bunu durdurabilir mi ? Eski yörüngesine yapay yollarla döndürülebilir mi ?
518 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
Ertuğrul Genç
Astronomi Tutkunu 11 Haziran 2023

Dünya, Güneş ve Dünya’nın birbirleriyle olan kütle çekimi, zamanla azalabilir, ancak bunun olması için çok uzun bir süre gereklidir. Kütle çekimi, iki cismin kütlesi ve aralarındaki mesafe ile ilgilidir. Kütle çekimi kuvveti, kütleler arttıkça artar, mesafe arttıkça azalır. Dünya ve Güneş arasındaki kütle çekimi kuvveti, Dünya’nın yörüngesinde tutulmasını sağlar. Ancak bu kuvvet sabit değildir, çünkü Dünya’nın yörüngesi eliptiktir ve Dünya’nın Güneş’e olan uzaklığı değişir. Ayrıca Dünya ve Güneş, sürekli olarak küçük miktarda kütle kaybeder. Dünya, atmosferinden kaçan gazlar nedeniyle her yıl yaklaşık 50 bin ton kütle kaybeder. Güneş ise, nükleer füzyon reaksiyonları nedeniyle her saniye yaklaşık 4 milyon ton kütle kaybeder. Bu kütle kayıpları, Dünya ve Güneş arasındaki kütle çekimi kuvvetini azaltır. Ancak bu azalma çok küçüktür ve insan ömründe fark edilemez. Bilim insanlarına göre, Güneş’in kütle kaybı nedeniyle Dünya’nın yörünge yarıçapı her yıl yaklaşık 1.5 santimetre artar. Bu da Dünya’nın Güneş’ten uzaklaştığı anlamına gelir. Ancak bu uzaklaşma da çok yavaştır ve insan ömründe fark edilemez. Bilim insanlarına göre, Dünya’nın Güneş’ten uzaklaşması, yaşam üzerinde önemli bir etkiye sahip olmayacaktır. Çünkü Güneş’in parlaklığı da zamanla artacak ve Dünya’yı ısıtacaktır.

Dolayısıyla, Dünya, Güneş ve Dünya’nın birbirleriyle olan kütle çekimi zamanla azalabilir, ancak bunun olması için milyarlarca yıl gereklidir. İnsanlık bunu durduramaz veya eski haline getiremez, çünkü bunun için çok büyük bir enerjiye ihtiyaç vardır. Ancak insanlık, başka gezegenlere veya yıldızlara kolonize olarak bu sorunu aşabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 7 Haziran 2023

Kütle çekiminin azalmasının bir yolu kütle kaybıdır, diğeri herhangi bir nedenle yörüngemizin daha fazla ötelenmesi. Newton kütle çekim formülünü incelerseniz zaten değişkenler bu iki durumdur.

Newton Kütle Çekim Formülü
Newton Kütle Çekim Formülü

Güneş her saniye yaklaşık 4 milyon ton kütle kaybeder, yaklaşık 564 milyon ton hidrojeni kaynaştırarak 560 milyon ton helyuma dönüştürür. Ama panik yapmaya gerek yok, bu kayıp bile devasa kütleli Güneşimiz için bir sorun değil. Diğer yandan Dünya ve Güneş uzaydan gelen irili ufaklı pek çok meteor bombardımanına maruz kalıyor ve kütle de bu anlamda azda olsa artıyor.

Güneş, hiç ummadığımız bir şekilde yüksek miktarda kütle kaybetse bile, Dünya daha uzak bir yörüngede daha yavaş bir hızla dönerek yörünge kararlılığını sürdürür. Bunun bize zarar 365 günde bir değil de 400 günde bir yılbaşı kutlarız. Bir de gezegen daha soğuk olur. Her yılbaşı kesin kar yağar :).

Tüm Reklamları Kapat

4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close