Big Bang, evrenin yaklaşık 13,7 milyar yıl önce aşırı yoğun ve sıcak bir noktadan meydana geldiğini savunan evrenin evrimi kuramı ve geniş şekilde kabul gören kozmolojik modeldir. Big Bang teorisi, Rus fizikçi ve matematikçi Alexander Friedmann ve Belçikalı matematikçi ve astronom Georges Lemaitre tarafından 1920’li yıllarda ortaya atılmıştır.
Big Bang teorisine göre, başlangıçta çok küçük olan evren zamanla genişlemeye başladı. Bir fındık büyüklüğünde dahi olmayan evrenin başlangıcında, yaşanan genişleme ile birlikte gaz sıkışmaları da meydana gelmeye başladı. Bu sıkışmaların temelinde uzay boşluğunda bulunan atomların bir araya gelmesi bulunmaktaydı. Evrenin genişlemesinden yaklaşık 380 bin yıl geçtikten sonra sıkışan gazlar büyük bir patlamaya neden oldu ve bu patlama neticesinde gezegenler ve yıldızlar yani kısacası evren oluştu.
Big Bang teorisinin en önemli kanıtlarından biri, kozmik mikrodalga arka plan ışımasıdır. Bu ışıma, evrenin ilk zamanlarında meydana gelen sıcaklığın izlerini taşımaktadır. Ayrıca Big Bang teorisi, evrendeki hidrojen, helyum ve lityum gibi hafif elementlerin oranlarını da açıklamaktadır.
Big Bang teorisi, evrenin nasıl oluştuğuna dair en iyi açıklamalardan biri olsa da, bazı sorulara cevap verememektedir. Örneğin, Big Bang’den önce ne olduğu, Big Bang’i neyin tetiklediği veya evrenin sonunun ne olacağı gibi sorular hala bilim insanlarının araştırma konusudur.