Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tamer Er
Tamer Er
24K UP
Üye
3

Edison Tesla'yı sömürdü mü?

Thomas Edison Nikola Tesla'nın fikrini gerçekten çaldı mı? Ampülün mucidi asında Tesla mı? Sosyal medyada, orada burada sürekli bu konu hakkında savunmalar var ama hiçbiri sağlam bir kaynağa dayanmıyor. Gerçekten de Edison Tesla'yı sömürdü mü?
9,743 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Zeynep X
Zeynep X
27K UP
jazzey

merhaba

keşke sadece teslayı sömürmekle kalmış olsaydı!

humphrey Davy, Hiram Maxim, Joseph Swan, Thomas Edison ve sayısı yirmiyi aşkın bilim insanı daha. ortak özellikleri: hepsinin de ampulün mucidi olmaları. ama öyle zannettiğiniz gibi aynı ekipte çalışan idealist bilim adamları topluluğundan söz etmiyoruz. aslında daha çok; ellerine fırsat geçse birbirinin gözünü oyacak :) tüccarlardan söz ediyoruz. bilhassa Edison söz konusu olduğunda!..yaygın olarak bilinenin aksine; elektrikle aydınlanma ilk olarak Humphrey Davy’nin yaptığı ark ışığı ile başlamıştır. sene 1808. ;-) davy’nin düzeneğinde; karşılıklı iki karbon parçasından kuvvetli elektrik akım geçirilince, karbonların sivri uçları arasında elektrik sıçraması oluşuyor, bu sıçrama da ışık doğuruyordu yani ampulün içine ilk karbon tel koymayı akıl eden kişinin Edison olduğu iddiası bile yanlış. Çok yanlış :-/yine ampulün geliştirilmesi konusunda ismi pek hatırlanmayan ama çok önemli katkıları olan isimlerden biri de Nikola Tesla. Edison bir dönem elektrik ampulünü geliştirmesi için Tesla’ya büyük rakamlarda paralar vaat etmişti. Tesla bu teklifi kabul etti, Edison`un istediği gibi buluşu geliştirdi. Ancak kendisine söz verilen primleri alamadı. Bunun üzerine Tesla da Edison`un şirketinden istifa etti. Aslında Edison`un ampüle bizzat yaptığı tek katkı elektrik anahtarından ibaret. Edison karbon tellerden önce platin teller üzerinde yürütmüştü çalışmalarım. Işık elde edebilmek için platin çubukların iyice ısıtılması gerekiyordu. Bu bir süre soma telin erimesiyle sonuçlanıyordu. Edison`un elektrik anahtarı, platin tel üzerindeki ısı çok artınca devreye girerek elektriği kapatıyordu. (O kadar yani. Başka bir şey yok) Zaten o da pek etkili bir çözüm değildi. Zira anahtarlar ya erken devreye giriyor ve ortalık karanlığa gömülüyor ya da geç devreye girip platinin erimesine neden oluyordu. Yani sonuç itibariyle ortalık yine makbere dönüyordu.Peki ampul başta olmak üzere pek çok buluşu icat etme şerefinin Edison`un üzerinde kalmasını sağlayan neydi? Aslında cevap basit: Edison`un ticari düşünme yeteneği. Edison araştırmalarını laboratuvar duvarları arasına sıkıştırmadı. Günlük hayatta nasıl daha etkin kullanılabilir, ticari olarak nasıl değerlendirilebilir gibi soruların cevaplarını da üzerinde çalıştığı icatlarla birlikte düşündüğü ve araştırdığı için. İcatların yaygın kullanımına imkân sağlayan düzenlemeleri de geliştirdiği ve devreye sokabildiği için...

Tüm Reklamları Kapat

sevgiler

993 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (3 Haziran 2020). Alındığı Tarih: 3 Haziran 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
7
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close