Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
0

Duyma duyusunu neden gözdeki gibi engelleyemiyoruz?

Görmeyi dilediğimiz zaman göz kapaklarımızla engelleyebiliyoruz fakat iş duymaya gelince böyle bir lüksümüz yok 7/24 etrafımızda oluşan sesleri istesek de istemesek de duymak zorundayız. Göz kapağı gibi bir kapak vb. bir şey gelişseydi çok işe yarardı bence özellikle şu finaller döneminde kütüphanede ders çalışırken kullanırdım sürekli :)
310 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Joseph Joestar
Ses Takıntısı Olan Üye

Dört milyar yıllık evrimsel sürecin sadece son bir kaç yüzyılında finallere hazırlanmak için kütüphanelerde ders çalışmak zorundayız. Bir kaç yüzyıl bunun için yeterli değil.

Göz kapağı en başta gözü nemli tutar. Göze gelebilecek saldırılardan gözü korur. Görme ile ilgili organımınızın muhakkak vücudun dış yüzeyinde olması gerekli diğer türlü gelen ışığı alamaz. Işık herhangi opak cisimlerle çok kolay bir şekilde engellenebiliyor. Yani göz organı hem vücudun dış tarafında savunması zor bir yerinde olmalı hem de bu organı koruyacak ek mekanizmalar gelişmeli. Bu mekanizmalar hassas olduğundan kontrolümüz daha güçlü. Görmek istemediğimiz şeyleri görmemek için kullanmak biraz bonusu.

Ses için durum bu değil. Sesi bastırmak kolay değildir. Işık perdelerle bile engellenebilirken ses kalın duvarlarla bile durdurulamayabilir. Hal böyleyken sesi algılayan mekanizmamız daha iç kısımlarda kolay korunabilir bir yerdedir. Kulaklarımızı koruyan mekanizmalar üzerinde kontrolümüz zayıf çünkü daha kaba yöntemlerle korunabiliyor. Eğer milyonlarca yıl kütüphanelerde ders çalışmak zorunda kalan atalarımız olsaydı belki duymayı kontrol edebileceğimiz bir mekanizmamız olabilirdi. Ya da sesle dikkati dağılabilen kişiler ders çalışamadığı için elenip giderlerdi.

Tüm Reklamları Kapat

Belki de bu ses takıntısı vahşi yaşamda muazzam işe yarayan bir mekanizmaydı da artık modası geçti. Evrim bazen böyledir

https://www.fenogretmeniyiz.biz/imajlar/fenkarikatur/izzet.jpg

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Abdullah Töre
Okur

Bilimsel olarak bilmiyorum fakat evrimsel süreçte önemli bir payı var kulak sesleri duyabildigi takdirde hayatta kalma şansını daha da arttırır mesela karanlık olduğunda gözün pek bir işlevi yok fakat kulak her zaman açık ve tetikte bu yüzden kapanması bizim evrimimizi olumsuz etkilerdi diye düşünmekteyim örneğin çok iyi kamufle olmuş bir yılan vs yani bizim varlığımızı tehdit eden canlı diyelim kamufle halde onu göremeyiz ama sesini duyabiliriz o nedenle kulak çok önemli bir organ ki zaten göz kapağını istediğin gibi nadir hareket ettiriyorsun çünkü o zaten kendiliğinden bir refleks eğer kulakta da olsaydı böyle bir durum bence evrimsel süreçte tehlikelere karşı sıkıntı oluşturabilirdi diye düşünmekteyim.

1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Yüşa Eymen Barlın
Öğrenciyim ve bir şeyler düşünüyorum.

Göz kapağının amacı görme duyusunu kapatmak değil. Gözleri toz gibi yabancı cisimlerden korumak. Nasıl evrimleştiğini tam olarak bilmiyorum o yüzden istersen cevabımı kabul etme, bilen başka birisi anlatır.

Peki neden göz kapağı gibi kulak kapağımız da yok? Cevap basit çünkü gerek yok. Vücudumuzdaki hücreler yaşamsal faaliyetlerini sürdürmek için her an enerji harcar. Yani gereksiz bir organa sahip olmak her an enerji israfı demek. Göz kapağı oldukça önemli bir organ sonuçta hayatımız boyunca kör olmamızı pek çok kez engelliyor. Ancak kulağımızda bir kapak olmadan da yaşayabiliyoruz yani bu konuda bir seçilim baskısı yok dolayısıyla böyle bir organın evrimleşmesi için bir sebep yok hatta evrimleşirse bizim için enerji israfı olur.

Tüm Reklamları Kapat

0
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close