Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Glaze Lilies
Glaze Lilies
20K UP
Üye 18 Eylül
0

Duyguların ve zevk almanın körelmesinin nedenleri ve olağan çözümü hakkında bilgi verebilir misiniz?

Başına gelen varsa onu da dinlemek isterim, nasıl başa çıktığını.
235 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Umut Top
Umut Top
105K UP
Psikoloji Okuru 19 Eylül

Genetik faktörler, hastalıklar, hormonal sorunlar hariç, kendimizi hayattan zevk alamayacak hale getirmemizdeki en büyük sebeplerden biri alışkanlıklar ve bağımlılıklarken, olumsuz olaylara karşı sonradan geliştirdiğimiz duygusuzluk da çevremizde yaşanan olayların sıklığından kaynaklıdır.

Hormonlar tarafından az dozda bile uyarılması ve duygu üretmesi beklenen beyin bölgeleri, özellikle uzun vadede yüksek ve/veya kolay ulaşılabilir hormon patlamalarına maruz kalırsa, duygu üretmek için düşük dozlara karşı duyarsız hale gelir. Uyarılmak için çok daha fazla dopamin, serotonin, norepinefrin vb. gibi hormonlara ihtiyaç duyar. Aynı bir uyuşturucu bağımlısının keyif alması için zamanla daha yüksek dozlara ihtiyaç duyması gibi. Sonucundaysa bu tür hormonların az miktarda salgılandığı kitap okumak, spor yapmak, yemek yapmak gibi aktivitelerden keyif alınamaz.

(Başa çıkmanın yolları arasında, dürtünün yoğunlaştığı zamanlarda meşgul olacak bir şeyler bulmak, bir hobi edinmek ve sıkılmayı öğrenmek olabilir. İnsan, hayatnın her anından keyif almak için programlanmadı.)

Tüm Reklamları Kapat

Yine de bu, doğrudan her şeye karşı duygusuz olmak değildir. Yaptığı hiçbir şeyden keyif almayan biri, genellikle beynin ödül sisteminde sorun yaşamaktadır. Bu durum, üzülmek, öfklenmek gibi olmusuz olaylara karşı uyarılamayacağını göstermez çünkü beyin, negatif duyguların kaynağı olan hormonlara karşı duyarsızlık geliştirmemiştir. Bu tür duygulara karşı geliştirilen duyarsızlığa da, geçmişte tek bir şehit olduğunda bütün ülke yas tutarken, şimdi onlarca şehit haberinin sadece televizyonlarda kalması, yolsuzluk, hırsızlık, cinayet gibi olaylara karşı geliştirilen tepksizilik örnek verilebilir. Bu da (eğer varsa) zaman içinde empati ve merhamet duygumuzu köreltebilir veya bu kavramlara olan anlayışımızı değiştirebilir.

3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close