Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sena Küçükkıvanç
Üye 9 Eylül 5 Cevap
9

Düşünme yeteneği olmayan bir makineden (Yapay Zeka) çıkan metinler ne kadar 'doğru' olabilir? Yoksa 'doğruluk' kavramını da mı yeniden tanımlayacağız?

740 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
5 Cevap
Hakan Işık
Yazılım mühendisi 13 Eylül

Aslında doğru ile hakikat arasındaki yol ayrımındayız. Doğru derken A ile B arasındaki en kısa noktalar kümesinden bahsediyoruz. Buna göre A noktası konusunda hemen hemen heppimiz hem fikiriz. Çünkü A sorunun kaynağını tanımlıyor. Ama B konusunda her bireyin farklı bir B algısı vardır. Çünkü bir noktadan sonsuz doğru geçer. Bu durumda benim B noktam sizinkinden kesinlikle az da olsa farklı bir yerde olacaktır. Bunu siyasal ilişkilerde görmek daha basit bir anlatım olacaktır. Tüm siyaset ekonomi, refah ve güvenlik maksimizasyonuna dayanır. Hangi parti olursa olsun vaadleri aynıdır. Ama ekonomiyi yönetme, refah seviyesini artırma ve güvenliği sağlama algıları farklı olduğundan sol devletleştirerek, sağ özelleştirerek bunları sağlayacağını iddia eder. Bu kadarla mı kalıyor? Elbette değil! Sağ 3 farklı fraksiyonu rastgele seçelim. Program ve tüzükleri, uygulama ve tespitleri, dayanak ve argümanları eninde sonunda bir yerde kendi içinde ayrılacaktır. Kendi içinde tutarlı ama diğer fraksiyonlarla çatışan bir doğrusu olacaktır. Ha keza sol 3 fraksiyonu da rastgele seçin. Aynı durum onlar içinde geçerli olacaktır. Elbette çok seslilik siyaseten temsil adaleti sağlasa da genellikle bütünlüğü bozar. Burada konudan daha da sapmayı durdurup ana sorunumuza geri dönüyorum. Sanal Zekalar için hakikat veya idealize edilmiş doğrular yoktur. onlar için hakikat veri setindeki tutarlılıktan ibarettir. Bu nedenle her sanal zeka sisteminin eğitildiği veri seti farklı olacağından sanal zekalar arasında mutlak bir doğrudan söz edilemeyecektir. Buna göre Gemini ile ChatGPT arasında aynı soru için farklı cevaplar olacaktır. Bu cevaplar, mantıksal olarak alternatif cevaplar şeklinde olabileceği gibi zıt cevaplar da olabilecektir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 10 Eylül

Bu soruya cevap üretebilmek için yaşadığım bir deneyimi paylaşmak isterim. Gene bu platformda bir arkadaşım sahte bilim videosunu paylaşarak konunun gerçekliği üzerine bir soru sormuş. Önce video içeriğini anlatayım. Sahte verilerden yola çıkarak, dinozorlardan kalma yumuşak dokuların bulunduğu ve bilimsel yaşlandırmalar ile bu dokuların en fazla 4000 yıllık olduğuna vurgu yapılarak, bilim camiasının öne sürdüğü gibi bu canlıların 65 milyon yıllık olamayacağından bahsedilmiş. Burada vurgu yapılmak istenen konu şu: Eski ahit yani Tevrat anlatısına ve din bilginlerine göre Dünya'nın geçmişi en fazla M.Ö. 4000 yıllarına gidiyor. Zaten videonun alt kısmındaki bilgilendirme de içeriğin kilise destekli yapıldığı net bir şekilde anlaşılıyor.

Bir başka arkadaşım içeriğin altındaki detayları gözden kaçırmasının da etkisiyle (kendisi ile mail ortamında bu konuyu tartıştık oradan biliyorum) soruya yapay zeka botlarından destek alarak cevap üretmiş. Yapay zeka kısaca, dinozorlar ait olduğu düşünülen yumuşak doku bulgusunun çok önemli bir keşif olabileceğinden bahsetmiş. Yani Yapay zeka sadece sorunun içeriği gereğince konuya odaklanmış, çevresel, kültürel, dinsel, tarihsel yönlendirmelerin olabileceğini elbette göz ardı etmiş.

Sonuç olarak; yapay zeka ile üretilen tüm cevapların doğru olduğunu baştan kabul etmek bu gibi spesifik durumlarda ciddi yanılgılara neden olabilir.

Tüm Reklamları Kapat

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Samim Kel
Samim Kel
72K UP
İngilizce öğretmeniyim, dilbilim ve dil edinimi ile ilgileniyorum. 10 Eylül

Doğruluk kavramını yeniden tanımlamaya gerek olmadığını düşünüyorum. Yapay zekanın üşünme yeteneği olmadığından verdiğimiz komutlarla çıktıyı manipüle edebiliyoruz. Yani aslında kitaplardan filrasyon yöntemiyle bilgi edinmekten farkı olmadığı kanısındayım. Detaylı promptlar aracılığıyla verilen bilginin doğruluk payını sıfıra indiremesek bile azaltabiliriz. Geri kalan yanlış düzeltme işlemi elle yapılabilir.

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Muhammet Mustafa Karabacak
Bilişim Teknolojileri Öğrencisi, Tasarımcı ve Programcı 10 Eylül

Yapay zeka (YZ) tarafından üretilen metinlerin doğruluğu, yapay zekanın eğitim aldığı verilerin kalitesine ve kapsamına bağlıdır. YZ, verdiğiniz soruya dayalı olarak internet üzerindeki çeşitli kaynaklardan bilgi toplar ve bu bilgileri işleyerek bir yanıt oluşturur. Bu süreçte, YZ’nin sağladığı bilgi, internet üzerindeki mevcut verilerin doğruluğuna, güvenilirliğine ve çeşitliliğine bağlıdır.Ancak, YZ’nin metin oluşturma yeteneği mantıksal bir süreçten ziyade, büyük veri kümesinin analizi ve dil kalıplarının tanınmasına dayanır. Bu nedenle, YZ'nin sağladığı cevaplar, etik, kültürel ve mantıksal standartları her zaman dikkate almayabilir. Sonuç olarak, YZ'nin ürettiği metinler genellikle mevcut bilgiye dayalı olarak doğru olabilir, ancak doğruluğun mutlak ve kesin olduğunu varsaymak yanıltıcı olabilir. Bu nedenle, 'doğruluk' kavramını, YZ'nin sunduğu verilerin kalitesine ve güvenilirliğine göre yeniden değerlendirmek gerekebilir.Bu bağlamda, doğruluk, kullanılan verilerin kalitesi ve etik standartlarla uyumluluğa bağlı olarak yeniden tanımlanabilir. Yani, yapay zekanın sağladığı bilgi, insan gözetimi ve ek değerlendirme gerektiren bir süreç olarak görülmelidir.

Not: ben daha basit bir şekilde yazmıştım ve bu konuyu chatgpt'ye daha net bir şekilde yazmasını istedim

Tüm Reklamları Kapat

2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Ardıl Yıldırım
öğrenciyim ve bilime hayranım ! 10 Eylül

Yapay zeka senin verdiğin doğru yada yanlış yazılımları uygular yani doğruluk da bunu tasarlayan kişiye kalmış yani daha popüler ve gelişmiş olan Chat GPT yada Gemini gibi yapay zekalar daha doğruya yakın ama unutma yine de araştırmakta fayda var...

0
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close