Bu soruya cevap üretebilmek için yaşadığım bir deneyimi paylaşmak isterim. Gene bu platformda bir arkadaşım sahte bilim videosunu paylaşarak konunun gerçekliği üzerine bir soru sormuş. Önce video içeriğini anlatayım. Sahte verilerden yola çıkarak, dinozorlardan kalma yumuşak dokuların bulunduğu ve bilimsel yaşlandırmalar ile bu dokuların en fazla 4000 yıllık olduğuna vurgu yapılarak, bilim camiasının öne sürdüğü gibi bu canlıların 65 milyon yıllık olamayacağından bahsedilmiş. Burada vurgu yapılmak istenen konu şu: Eski ahit yani Tevrat anlatısına ve din bilginlerine göre Dünya'nın geçmişi en fazla M.Ö. 4000 yıllarına gidiyor. Zaten videonun alt kısmındaki bilgilendirme de içeriğin kilise destekli yapıldığı net bir şekilde anlaşılıyor.
Bir başka arkadaşım içeriğin altındaki detayları gözden kaçırmasının da etkisiyle (kendisi ile mail ortamında bu konuyu tartıştık oradan biliyorum) soruya yapay zeka botlarından destek alarak cevap üretmiş. Yapay zeka kısaca, dinozorlar ait olduğu düşünülen yumuşak doku bulgusunun çok önemli bir keşif olabileceğinden bahsetmiş. Yani Yapay zeka sadece sorunun içeriği gereğince konuya odaklanmış, çevresel, kültürel, dinsel, tarihsel yönlendirmelerin olabileceğini elbette göz ardı etmiş.
Sonuç olarak; yapay zeka ile üretilen tüm cevapların doğru olduğunu baştan kabul etmek bu gibi spesifik durumlarda ciddi yanılgılara neden olabilir.