Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Enes Evgi
Üye
14

Düşünebilmemizi ve sorgulamamızı akıl değilde var olan diller sayesinde mi yapıyoruz?

Şuan kendimi ifade edebilmeye dahi seçtiğim bir dil sayesinde yapıyorum. Ya da diller olmasaydı ne olurdu? biz bu kadar kapsamlı düşünebilecek miydik? Kendi içimde felsefe yaptığım zaman bunu bir dil aracılığıyla yapıyorum, kendimi dahi bir dil sayesinde tanımlayabiliyorum. Sadece 'A' harfini bilseydik yine her şeyi düşünebilecek miydim ?
1,951 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Yasin Kayalar
Yasin Kayalar
179K UP
Bilim ve felsefe okuru

Şöyle düşünün bir şey düşünüp onu ifade ederken kelimeler seçmeye çalışıyor ve kelime arıyorsunuz. Yani dil burada belirleyici değil zihin belirleyici düşünebilme açısından. Bu nedenle dil temsil veya sembol ilişkisini içerir. Zihin belirleyici olduğundan çoğu şeyi önce zihnimizde imgeler sonra kelimelere dökeriz veya dökmeye çalışırız. Ünlü Amerikan dil bilimci Noam Chomsky de aynı fikirde ve o da zihnin öncelikli olduğunu düşünüyor. Yani dilin zihni (düşünceleri)temsil ettiğini ancak asıl belirleyici olanın zihin olduğunu düşünüyor. [1]

Durum bu olmakla birlikte dil veya sembolerle düşünceler arasında çok sıkı bir ilişki veya bağ olduğunu görüyoruz. Bu da dil gelişimi olmadan düşünce kapasitesinin yeterli şekilde gelişemeyeceğini gösteriyor ki bunu örnekleri vardır. Dil gelişimi yeterli şekilde değilse düşünebilme kapasitesi de oldukça geride kalabiliyor. Ancak beyinde dil organı olduğundan beyin her zaman bir şekilde temsil ilişkisi kuracak şekilde bir ön programa sahip. Yani sesler olmasa da örneğin işaretler yolu ile bir şekilde temsil ilişkisini kuruyor. Çünkü bu beyindeki dil organı resmen dil öğrenimine programlanmış bir durumda. Kısacası kavramlar olmadan veya temsil ilişkisi kurulmadan beyindeki dil organı yeterli programı edinemeyeceginden düşünce kapasitesi oldukça geride kalabilir. (Bu da bize dilin donanım olan beyin üzerine kurulu yazılım olduğunu gösteriyor. Bu açıdan dil kodlama unusurudur. ) Yani dil düşünebilmemiz açısından zorunlu bir unsur gibi durmakta. (tabi dil derken sadece ses dili değil geniş anlamda işaret dili veya sembol ilişkisi kurulan herhangi bir şey olabilir. Yeterki temsil ilişkisi beyinde kurulsun. )

Tüm Reklamları Kapat

536 görüntülenme

Kaynaklar

  1. N. Chomsky. (2014). Dilin Mimarisi. ISBN: 9786054787418.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
6
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close