Güneşin çevresinde çembersel hareket yapmakta olan dünya'yı kütle çekim kuvveti nedeniyle bir merkezcil kuvvet sürekli etkimekte. Peki, sürtünme kuvvetinin en aza indirgendiği ortamlarda bile cisimler nasıl durağan kalabiliyor? Biz bu kuvveti neden duyumsamıyoruz? Teşekkürler
Dünya'nın güneş etrafındaki hareketi çok yavaş olduğu için.
Newton fiziği çerçevesinde formülümüz şu: Merkezcil kuvvet = kütle x uzaklık x açısal hızın karesi Bu formülü kullanarak dünyanın güneş etrafındaki dönmesinin 90 kilo ağırlığındaki birine (örneğin ben) ne kadar kuvvet uygulayacağını hesaplayalım.
Cismin kütlesi: ~9e1 kilogram
Dünya'nın güneşten uzaklığı: ~1.5e11 metre
Dünyanın güneş etrafında açısal hızı: ~(1/365 gün)=3.2e-8 saniye
Demek ki merkezcil kuvvet= (9 x 1.5 x 3.2 x 3.2)e(1+11-8-8)~1.4e-2 = 14 mili Newton . Yani 90 kiloluk birine dünyanın güneş etrafından dönmesinden dolayı gereken merkezcil kuvvet, yerden 2 gram şekeri kaldırmaya bile yetmeyecek kadar az.
NOT: Yukarıdaki hesabı fikir vermesi için yaptım, aslında gerçekte tam böyle değil. Dünya kendi etrafında döndüğü için direk yukarıdaki formülü kullanamayız, fakat özünde demek istediğim şey doğru: Dünya'nın güneş etrafında dönmesinin bizim için oluşturduğu merkezkaç kuvveti ihmal edilebilir bir şey. Ona gelene kadar Dünya'nın kendi etrafında dönmesi ya da Ay'ın Dünya etrafında dönmesi çok çok daha etkili!