Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Anonim
Anonim Üye 30 Ocak 2024 3 Cevap
3

Dünyanın neden düz olduğu düşünüldü?

423 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Gökdeniz Sağlam
Araştırmacı Yazar 30 Ocak 2024

Aslında dünyanın düz olduğu düşüncesi belirli bir medeniyetten çıkmamıştır, Helenistik döneme kadar Yunanistan, Hindistan, Eski Türk kavimleri, Çin vs. gibi uygarlıklar dünyanın düz olduğunu düşünmüştüler. Elbette bunun öncül sebebi fizik alanında yeterince bilgiden yoksun olmalarıydı.

Küresel dünya fikrini ilk ortay atan kişi bugün geometride adını sık duyduğumuz Pisagor'dur ancak yinede Pisagor'un ortaya attı küre dünya varsayımı uzun yıllar ciddiye alınmış değildir.

Sokrates'in sonrasında Platon' Pisagordan sonra ilk defa küre dünya hakkında yazılar ele almıştır, kendisinin felsefi anlamda nüfuzlu bir kişi olmasından ötürü çalışmaları Pisagor'a göre daha fazla tartışma konusu olmuştur ve bu tartışmalar neticesinde küre dünya fikri Yunanistan topraklarından yayılmaya başlamıştır.

Tüm Reklamları Kapat

Yani temelde dünyanın düz olduğu düşüncesi insanların "hayal güçlerine" sığmayan ve muhtemelen çoğu kimsenin aklına gelmemiş bir düşünceydi. Dünyanın şekli ile kutsal(!)kitaplara baktığımızda yine dünyanın şekli itibariyle "küre" tasvirlerinden ziyade "düz" tasvirleri vardır. Buda aslında milattan önce yayılmaya başlayan küre dünya fikrinin gelişmesine ket vurmuştur. Öyleki ilk dünya küredir varsayımından neredeyse 2000 yıl sonra Galileo Galilei dünyanın şekli hakkındaki yorumlar sebebiyle, kilise kararıyla idamla karşı karşıya kalmıştır.

Kaynaklar

  1. Mehmet Kubat. (2019). Kur’ân’in Öğretisi Ve Modern Bilimin Verileri Işiğinda “Düz Dünya Teorisi”Nin Tartişilmasi. dergi park. | Arşiv Bağlantısı
  2. Güven ÖZDOYRAN. (2020). Post-Truth Çaği, Kuram-Yüklü Gözlem Sorunu Ve Yeni Medya: Facebook “Düz Dünya Türkiye” Grubu Örneği. dergi park. | Arşiv Bağlantısı
  3. Hasan ÖZALP. Galileo Galilei. Alındığı Tarih: 1 Ocak 2024. Alındığı Yer: dergi park | Arşiv Bağlantısı
12
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cem Ardıl Yenialtun
Ben bir öğrenciyim ve yetkim bulunmuyor . 30 Ocak 2024

Batıl inançlar ve dinlerin skolastik düşüncenin pik yaptığı dönemlerde bilimsel çalışmaların engellenmesi ve herkesin din üzerinden yargılanması sebepiyle insanlar dünyanın düz olduğu düşüncesine oldukça alışmıştır asıl konuya gelir isek dünyanın düzolduğunu düşünme sebepleri ay ve güneşin hep aynı doğrultuda doğup batması, dünyanın her yeeinde insanların hiçbir yere " düşmemesi " ve benzeri araştırılmamış gerekçeler bulunmaktadır ve bu gerekçeler üstünde çok düşünlmemiş olması nedeniyle uzun bir süre böyle kalmıştır.[1][1][1]

Kaynaklar

  1. Anonim, et al. Düz Dünya Komplosu: Dünya Düz Mü? Daha Önemlisi, Dünya Düz Olabilir Miydi?. Alındığı Tarih: 30 Ocak 2024. Alındığı Yer: "dergipark.org.tr" | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Cem Ardıl Yenialtun
Ben bir öğrenciyim ve yetkim bulunmuyor . 9 Şubat 2024

Batıl inançlar ve dinlerin skolastik düşüncenin pik yaptığı dönemlerde bilimsel çalışmaların engellenmesi ve herkesin din üzerinden yargılanması sebepiyle insanlar dünyanın düz olduğu düşüncesine oldukça alışmıştır asıl konuya gelir isek dünyanın düzolduğunu düşünme sebepleri ay ve güneşin hep aynı doğrultuda doğup batması, dünyanın her yeeinde insanların hiçbir yere " düşmemesi " ve benzeri araştırılmamış gerekçeler bulunmaktadır ve bu gerekçeler üstünde çok düşünlmemiş olması nedeniyle uzun bir süre böyle kalmıştır.

Bunlar başlıca sepeblerdir ve konu hakkında yüzeysel bilgilere sahip olduğum için böylece kaldı.

Sonuna kadar okuduysanız teşşekür ederim.

Tüm Reklamları Kapat

Kaynaklar

  1. Anonim yazar, et al. Düz Dünya Komplosu: Dünya Düz Mü? Daha Önemlisi, Dünya Düz Olabilir Miydi?. Alındığı Tarih: 30 Ocak 2024. Alındığı Yer: "dergipark.org.tr" | Arşiv Bağlantısı
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close