Aslında dünyanın düz olduğu düşüncesi belirli bir medeniyetten çıkmamıştır, Helenistik döneme kadar Yunanistan, Hindistan, Eski Türk kavimleri, Çin vs. gibi uygarlıklar dünyanın düz olduğunu düşünmüştüler. Elbette bunun öncül sebebi fizik alanında yeterince bilgiden yoksun olmalarıydı.
Küresel dünya fikrini ilk ortay atan kişi bugün geometride adını sık duyduğumuz Pisagor'dur ancak yinede Pisagor'un ortaya attı küre dünya varsayımı uzun yıllar ciddiye alınmış değildir.
Sokrates'in sonrasında Platon' Pisagordan sonra ilk defa küre dünya hakkında yazılar ele almıştır, kendisinin felsefi anlamda nüfuzlu bir kişi olmasından ötürü çalışmaları Pisagor'a göre daha fazla tartışma konusu olmuştur ve bu tartışmalar neticesinde küre dünya fikri Yunanistan topraklarından yayılmaya başlamıştır.
Yani temelde dünyanın düz olduğu düşüncesi insanların "hayal güçlerine" sığmayan ve muhtemelen çoğu kimsenin aklına gelmemiş bir düşünceydi. Dünyanın şekli ile kutsal(!)kitaplara baktığımızda yine dünyanın şekli itibariyle "küre" tasvirlerinden ziyade "düz" tasvirleri vardır. Buda aslında milattan önce yayılmaya başlayan küre dünya fikrinin gelişmesine ket vurmuştur. Öyleki ilk dünya küredir varsayımından neredeyse 2000 yıl sonra Galileo Galilei dünyanın şekli hakkındaki yorumlar sebebiyle, kilise kararıyla idamla karşı karşıya kalmıştır.
Kaynaklar
- Mehmet Kubat. (2019). Kur’ân’in Öğretisi Ve Modern Bilimin Verileri Işiğinda “Düz Dünya Teorisi”Nin Tartişilmasi. dergi park. | Arşiv Bağlantısı
- Güven ÖZDOYRAN. (2020). Post-Truth Çaği, Kuram-Yüklü Gözlem Sorunu Ve Yeni Medya: Facebook “Düz Dünya Türkiye” Grubu Örneği. dergi park. | Arşiv Bağlantısı
- Hasan ÖZALP. Galileo Galilei. Alındığı Tarih: 1 Ocak 2024. Alındığı Yer: dergi park | Arşiv Bağlantısı