Manyetik algılamanın ardındaki sırlar, yani bazı hayvanların Dünya'nın manyetik alanını algılama yeteneği, tamamen yapay bir proteinde manyetik duyarlılığı gösteren yeni bir çalışma sayesinde yavaş yavaş çözülmeye başlıyor. bu fenomeni mümkün kılar.
Posta güvercinlerinin GPS olmadan gidiş-dönüş yolculuklarını nasıl yaptıklarını veya hamile deniz kaplumbağalarının onlarca yıl önce doğdukları sahili kendi yumurtalarını bırakmak için nasıl bulduklarını hiç merak ettiyseniz, bunların hepsi manyetoalgılama duyuları sayesindedir.
Kuşlar, ıstakozlar, gökkuşağı alabalığı, semenderler, köstebek fareleri ve diğer hayvanların yanı sıra birçok bitkide de bulunan bu duyunun doğuşu, araştırmacıları uzun süredir engelledi, ancak Pennsylvania Üniversitesi'nden bilim adamları tarafından yakın zamanda yapılan bir araştırma, Temple Üniversitesi ve Oxford Üniversitesi, radikal çift mekanizması olarak bilinen ve manyetorepsiyonun protein bazlı bir temeli olabilecek biyofiziksel bir süreç hakkında yeni bilgiler sağlıyor.
Manyetorepsiyon teorileri
Manyetorepsiyonun nasıl çalıştığına dair üç temel teori vardır ve hayvana bağlı olarak hepsi doğru olabilir. İlki manyetik mineralleri içerir. Bakteriler ve fitoplanktonlar, Dünya'nın manyetik alanını algılamalarına izin veren biyolojik manyetit kristalleri üretir. Araştırmacılar ayrıca kuşların gagalarında olduğuna inanıyorlar.
İkinci teori, elektromanyetik indüksiyon, elektro alıcılığı manyetik duyarlılığa dönüştüren dahili bir hücresel veya sinirsel mekanizmaya sahip olan suda yaşayan hayvanlar gibi elektrik yüklerine duyarlı hayvanları içerir.
Üçüncü teori, radikal çiftler (eşleşmemiş elektronlara sahip kuantum dolaşık moleküller) üreten bir biyokimyasal reaksiyonu içerir. Kriptokrom adı verilen proteinler, enerji absorpsiyonu ile aktive edildikten sonra radikal çiftler oluştururlar. Kriptokromlar, gözlerinde kriptokrom bulunan kuşlarda manyeto-algılamanın kökenini anlamak için bir anahtar tutabilir.[1]
Kaynaklar
- H. Matsos. How Animals Sense Earth's Magnetic Field. (19 Mayıs 2020). Alındığı Tarih: 27 Mart 2023. Alındığı Yer: Phys | Arşiv Bağlantısı