Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
10

Dünyanın manyetik alanı nasıl oluşmuştur?

4,067 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Koralp Erin
Koralp Erin
210K UP
Astrofizik meraklısı...

İlk olarak şunu söyleyeyim, Ulaş'ın cevabı yanlış, manyetik alan sıvı demir çekirdek yüzünden oluşmuyor zaten verdiği link de konu ile alakasız.

İkinci olarak; dünyanın manyetik alanının neden oluştuğuna dair henüz kabul görmüş bir teori yoktur. Açıkcası neden manyetik alan oluştuğunu bilmiyoruz. Geçmiş araştırmalarda, sıvı metalin yüksek sıcaklık ve basınç altında manyetizma oluşturduğu gözlemlenmişti. Uzun bir süre, dünyanın manyetik alanının sebebinin bu olduğu düşünülmüştü ama son 10 yılda yapılan gezegen gözlemleri ve laboratuvar çalışmaları bu bilginin yanlış olduğunu ortaya çıkartmıştır. Şimdi yanlış bilinen bazı şeyleri düzeltmek istiyorum. Dünyanın çekirdeği sıvı değil katıdır, Aslında birbirini saran iki kısımdan oluşur. İç çekirdek katıdır, dış çekirdek ise sıvı metalden oluşur. İç çekirdek zamanla soğuyarak katılaşmıştır ve soğumaya devam ediyor, bir süre sonra sıvı dış çekirdek de tamamen katılaşacak.

Araştırmalara gelirsek; Venüs'ün de dış çekirdeği sıvı metalden oluşmuştur, yaklaşık dünya çapındadır ve bir atmosfere sahiptir ama bir manyetik alana sahip değildir. Aramızdaki tek fark dünyanın kendi etrafında Venüs'e oranla 243 kat daha hızlı dönmesidir. Dünyanın manyetik alanının bu hızlı dönüş ile alakalı olduğu düşünülmektedir.

Tüm Reklamları Kapat

Ayrıca bu manyetik alan, mıknatıs manyetizması ile aynı özellikleri göstermez. Manyetizmada, moleküller bir sıra halinde dizilir ama yüksek sıcaklık bu dizilimi bozar çünkü atomlar titreşmeye başladıkça moleküller yer değiştirir.

Şimdi gelelim manyetik alanın kökeni açıklamasına: Bu alanın varlığı dinamo teorisi ile açıklanır. Fizikte dinamo teorisi, Dünya veya yıldız gibi gök cisimlerinin bir manyetik alan oluşturduğu bir mekanizma önermektedir. Dinamo teorisi, dönen, konveksiyon yapan ve elektriksel olarak iletken bir sıvının astronomik zaman ölçeklerinde bir manyetik alanı koruyabildiği süreci tanımlar.

Yani kısaca; gezegenin dış çekirdeği sıvı metal olacak, yüksek miktarda ısı yayacak ve gök cismi kendi etrafında hızla dönecek. Bu üçü bir araya geldiğinde manyetik alan korunabilir. Tabi ki bu konuda hala tartışmalar devam ediyor.

Avustralya'daki Paleoarchean lav ve Güney Afrika'daki conglomarate kayalarında yapılan paleomanyetik çalışmalar, manyetik alanın en az yaklaşık 3.450 milyon yıl önce mevcut olduğu sonucuna ortaya çıkarmıştır.

1,408 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Wikipedia. (3 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. Wikipedia. (3 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Kozmik Anafor. (3 Eylül 2020). Alındığı Tarih: 3 Eylül 2020. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
5
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close