Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
1

Dünyanın kendi etrafındaki dönüş hızını nasıl yavaşlatırız?

Eylemsizlik momentini artırarak yapabiliriz belki ama merak ettiğim, bir günün 1 dakika uzaması için dünyanın çevresine ne kadar ve kaç kg uydu göndermemiz gerekir?
702 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
3 Cevap
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
37K UP
Fizik doktora öğrencisi

Hemen kısa bir hesap yapalım: (Hesap kolaylıgı olsun diye her şeyi önce SI birimlere çevirip öyle hesaplıyacağım)

Dünyanın kendi etrafında bir dönmesi:

Tüm Reklamları Kapat

23 saat 56 dakika 4 saniye 

Bunu saniyeye çevirirsek : 86164 saniye

Tüm Reklamları Kapat

bir dakika arttırmak demek bu değerin : 86224 saniye olması demek

Burda önemli olan açısal hız bu değerlere karşılık gelen açısal hızlar:

Şu anki hızı: 7.2921 x 10^-5 rad/s 

1 dakika yavaş halinin hızı: 7.2870 x 10^-5 rad/s 

Eylemsizlik momentini değiştirerek yavaşlattığımızdan ötürü açısal momentum sabit olmalı:

Dünyanın şu anki eylemsizlik momenti:  8.0358x10^(37) kg m^2

I w =I' w'

I' = I w /w'

Tüm Reklamları Kapat

Değerleri yerine koyarsak 1 dakika daha yavaş dönmesi için eylemsizlik momentinin:

8.0414 x 10^(37) kg m^2

olması gerek yani eylemsizlik momentini: 5.6 x 10^(36) kg m^2 arttırmamız lazım.

Uydular farklı amaçlar için farklı yörüngelerde dönüyor. Şu ana kadar bizim fırlattığımız uydular 160km -35786km arasında değişik yüksekliklerde. Ne kadar yükseğe fırlatırsak eylemsizlik momenti o kadar artar. O halde en yüksek olan üzerinden hesaplayalım yaklaşık 36000 km ki bu da 42000 km'lik bir yarıçapa sahip demektir. Fırlatılmadan önce dönya yüzeyinde idi yani 6000km lik bir yarı çap ile dönüyordu. Yani dünyanın eylemsizlik momentine katkısı:

Tüm Reklamları Kapat

m ( rs^2 - rb^2 ) = m [ (42*10^6)^2- (6*10^6)^2 ] = 1.7*10^(15) m

bu değerin  5.6 x 10^(36) kg m^2'a eşit olması lazım burdan da fırlatılması gereken uydunun kütlesi:

3.24x 10^21 kg çıkar. Bu arada bu hesaplamaları yaparken kullandığım wolframalpha isimli site bu sayıyı görünce uyarı verdi dünya izerindeki kum tanesi saysı yaklaşık olarak bu sayıya eşit diye :)

Yani anlıyacağın pratik olarak imkansız. Bu arada NASA'da ve benzeri yerlerde bu tür hesaplamaları genelde en az bir kere yapıp mantıken ne kadar olasılık dışı olsa da matematiksel olarak da imkansız olduğunu görmek istiyorlar nihayetinde bir şeyi gözden kaçırıp dünyanın dengesini alt üst etmek istemeyiz nihayetinde...

Tüm Reklamları Kapat

 

305 görüntülenme

Kaynaklar

  1. Yazar Yok. Geocentric_Orbit. (11 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  2. Yazar Yok. How Fast Is The Earth Moving?. (11 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
  3. Yazar Yok. Moment Of Inertia--Earth. (11 Temmuz 2019). Alındığı Tarih: 11 Temmuz 2019. Alındığı Yer: Bağlantı | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
3
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Alperen Yuncu
Alperen Yuncu
37K UP
Fizik doktora öğrencisi

Bir işlem hatası yaptığımı farkettim. Eylemsizlik momentleri arasındaki fark  5.6 x 10^(36) kg m^2  değil  5.6 x 10^(36) kg m^2  olması lazım.

ki bu da sonucu 3.24 x 10^19 kg yapıyor ama nihayetinde yine devasa bir kütle...

Tüm Reklamları Kapat

Baska bir değişle buna eşdeğer kütleleri tahayyül etmeye çalışırsanız:

  • 4 trilyon tane Eyfel kullesi
  • 46 milyar tane Bükreş Parlemento sarayı (kendisi guinness rekorlar kitabında en ağır bina rekorunun sahibi)

Uydulara dönersek fırlattığımız en büyük kütleli roket(bütün yakıt kapsülleri dahil) 3x 10^6 kg yani arada 10^13 kat fark var. (~yaklaşık 10 trilyon kat yani)

119 görüntülenme
2
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Mehmet Türk
Mehmet Türk
44K UP
Akademisyen

Zaten yavaşlıyor. Biraz sabretmeniz gerek ama... Kütle eksilterek açısal hızı düşürme bir yöntem ama pratik değil. Ancak Ay'ın çekim etkisi, yeryüzündeki suyu hareket ettirdiğinden, yani gel-git etkisi yüzünden zaten bir yavaşlama var. Her gel-git, bir dış torkun oluşmasına neden oluyor ve Dünya yavaşlıyor. Bundan milyonlarca yıl önce bir gün 5 saat kadar idi. Bugün ise 24 saat. Bu süreç çok yavaş ama sonuçta yavaşlıyor.

131 görüntülenme
1
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close