Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Fuzuli Aliyev
Fuzuli Aliyev
3,000 UP
Üye 9 Ağustos 1 Cevap
4

Dünyanın güneş etrafında dönmesine göre yılbaşı ne zaman oluyor? Yani bilimsel olarak yılın ilk ayı ve son ayı ne zaman gerçekleşiyor?

Takvimler ülkeden, ülkeye değişir. Her ülke bir yıl 12 aydır. Ama ayların sırası farklıdır. Ama net, bilimsel bir takvim olmalı ve bu takvim güneşin dünya etrafında dönmesine göre karar verilmeli. En fazla güneşin batıp, doğmasına göre bir kaç saat fark ede bilir. Ama ayların sırası yani takvimler tüm ülkede aynı olmalı. Bilimsel olarak cevabınız?
166 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
İyi Bir Gözlemci 9 Ağustos

Dünya; Güneş etrafında tam bir tur dönüşünü yaklaşık 365 gün 6 saat süren döngüler halinde yapar. Bu süreyi 12 ay, 16 ay, 8 ay gibi sürelere bölmek bize kalmış. Yılbaşı gününü belirlemeyi bırakın, ayların sayılarını belirlemenin dahi bilimsel bir yöntemi olamaz.

O halde yılbaşı Aralık ayının son günü olarak neden kutlanır? Yılbaşı günü Hıristiyanlık inancına dayanıyormuş gibi görünebilir, oysa durum çok farklıdır. Bu durumu açıklamadan önce yaz ve kış ekinoks döngüleri üzerinden bir geçelim.

Bildiğiniz gibi 21 Aralık kuzey yarım kürede en kısa gün ve güney yarım kürede ise en uzun gün. 21 Haziran ise tam tersi, kuzeyde en uzun, güneyde en kısa. 22 Eylül ve 20 mart tarihlerinde ise ekinokslar eşitlenir ve her iki yarım kürede gün uzunlukları eşittir ( bu tarihler yıllara göre 1 gün geri veya ileri olabilir). Eğer bu döngülere göre aylar belirlenecek ise ayların başı veya sonu bu tarihlere göre olmalıydı, ancak durum böyle değil (sebeplerine birazdan geleceğiz).

Tüm Reklamları Kapat

Bahsettiğimiz ekinoks döngülerine, antik kültürlerde yaşamış olan insanlar da gayet farkındaydı. Yazının dahi keşfedilmediği dönemlerde bile pek çok taş yapı bu ekinoks döngülerine göre inşa edilmiştir. O dönemki inanca göre özellikle kuzey yarım kürede yaşayan insanlar için (ilk medeniyetler, yerleşik hayata geçiş v.s. kuzey yarım kürede olmuştur) 21 Aralık ve takip eden 10 günlük süre çok önemliydi. Bahar yaşamın ve yeniden doğuşu simgelerken, yaz ayları bereketi, sonbahar genel anlamada yok oluşu simgeler. 21 Aralık tarihinde Güneş döngüsünü tamamlayıp günleri uzatacak şekilde geriye doğru dönmesi (geriye dönüş yaklaşık 10 gün içinde ancak gözlemlenebilir, bu nedenle ayların başlangıcı bu tarihlerden yaklaşık 10 gün sonradır) yeniden doğuş ve yaşamı temsil ettiğinden pek çok kültürde ve antik inançlarda bir takım etkinlikler ile kutlanmış ve kutsanmıştır. Aslında yılbaşı olarak tabir ettiğimiz ve yeni yıla giriş olarak kutladığımız günün temeli ve ayların düzenlenme şekli bu bahsettiğimiz duruma dayanmaktadır.

Bu döngüleri dikkate alarak takvim oluşturmaya kalkarsak. 21 Aralık yılbaşı günü olmalı ama kuzey yarım kürede olanlar için. Güneyde olanlar 21 Haziran gününü kutlayabilir. Ve tabi ayın başlangıcı ve bitimi de bu tarihlere göre düzenlenmeli.[1]

Kaynaklar

  1. M. Wellbeing. Mevsim Döngüleri Ve Ritüeller - Miboso Wellbeing. (19 Aralık 2022). Alındığı Tarih: 9 Ağustos 2024. Alındığı Yer: Miboso Wellbeing | Arşiv Bağlantısı
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close