Güneş Sistemini muhtemel bir süpernovanın artıkları olduğunu düşünürsek, fazlası ile aktif olan gezegenimizde (çekirdeği dahil) 4,54 milyar yaşında bir kaya veya kayaç bulamayız. Volkanik püskürmelerden elde edilen ( bu püskürmeler çekirdeğin üst katmanlarından gelmektedir) zirkon minerallerinin yaşlandırmasına göre, Dünya'nın yaşı 4,37 milyardır, yani bu elementler dahi kesin bir tarih veremez, en iyi ihtimalle Dünya bu rakamdan daha yaşlıdır diyebiliriz.
Gezegenin yaşı hakkında en iyi bilgiyi Ay'dan alabiliriz (Dünya gibi aktif bir yapısı yok), neticede Dünya'ya çarpan bir gezegenin sonrasında oluşmuştu. Ay taşlarından elde edilen veriye göre, Ay yaklaşık 4,53 milyar yıl yaşında, o halde Dünya daha yaşlı olmalı.
O halde sistemimizdeki antik kalıntılara bakmak iyi bir fikir olabilir. Dünya'ya düşen asteroit ve meteorların yaşlandırması neticesinde Dünya'nın yaklaşık 4,54 milyar yıl yaşında olduğuna karar verdik.
Sorunuzun devamı çok ilgi çekici. "İlk var oluşu mu yoksa daha önce de bir kaç defa var olup yok olduğuna dair izlere rastlar mıyız?" Bu soruya cevap vermek için, yakınımızda olan yıldız ve gezegen sistemleri bize bir fikir verebilir. Son 30 yıldır yeni teknikler ile gezegenleri ve yapılarını da inceleyebiliyoruz, genelde gördüğümüz şu; kırmızı cüce diye tabir ettiğimiz Güneş'ten onlarca hatta yüzlerce kat küçük yıldızların bile dev karasal gezegenleri var. Fakat, biz de yok. İlk dört gezegen (Merkür, Venüs, Dünya, Mars) karasal gezegenler, diğer sistemler ile karşılaştırıldığında minnacıklar ve bir tanecik bile dev karasal gezegenimiz yok. O halde şu soruyu sormalıyız, bu kadar çok süpernova artığı nereye gitti? Bu durumun haricinde başka tuhaflıklar da var; Venüs kendi ekseninde diğer gezegenlere göre ters dönüyor, bir diğer tuhaflık Mars'ın yaşının Dünya'dan biraz daha fazla hesaplanması (4,60 milyar yıl).
Bu veriler, gezegen oluşum dönemlerinde, kaotik bir süreç yaşandığının bir kanıtı olabilir. İlk oluşan karasal gezegenler muhtemelen büyük devlerdi ve birbirlerinin yörüngelerini bozarak çarpışmış, çarpışma sonucu malzemenin büyük kısmı Güneş'e veya boşluğa yönlenmiş olabilir. Geriye kalan malzemeden ikincil bir oluşum yaşanarak (Merkür, Venüs, Dünya) üç karasal gezegen oluşmuş olabilir. Bu durum, kaotik süreçten etkilenmeyen Mars'ın neden yaşlı olduğunu da açıklar ve tabi Venüs'ün kendi ekseninde neden ters döndüğünü. (Son paragrafta anlatılanlar bilimsel bir veri değildir, kendi görüşümdür)