Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Sedat Aksoy
Sedat Aksoy
75K UP
Üye 11 Temmuz 2023 1 Cevap
3

Dünyanın çekirdek kısmından bir parçayı incelesek, yaklaşık 4,6 milyar yıl öncesinden izlere de rastlar mıyız?

İlk var oluşu mu yoksa daha önce de bir kaç defa var olup yok olduğuna dair izlere rastlar mıyız?
236 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
İlhan Taşlı
Uzay Bilimleri Takipçisi 11 Temmuz 2023

Güneş Sistemini muhtemel bir süpernovanın artıkları olduğunu düşünürsek, fazlası ile aktif olan gezegenimizde (çekirdeği dahil) 4,54 milyar yaşında bir kaya veya kayaç bulamayız. Volkanik püskürmelerden elde edilen ( bu püskürmeler çekirdeğin üst katmanlarından gelmektedir) zirkon minerallerinin yaşlandırmasına göre, Dünya'nın yaşı 4,37 milyardır, yani bu elementler dahi kesin bir tarih veremez, en iyi ihtimalle Dünya bu rakamdan daha yaşlıdır diyebiliriz.

Gezegenin yaşı hakkında en iyi bilgiyi Ay'dan alabiliriz (Dünya gibi aktif bir yapısı yok), neticede Dünya'ya çarpan bir gezegenin sonrasında oluşmuştu. Ay taşlarından elde edilen veriye göre, Ay yaklaşık 4,53 milyar yıl yaşında, o halde Dünya daha yaşlı olmalı.

O halde sistemimizdeki antik kalıntılara bakmak iyi bir fikir olabilir. Dünya'ya düşen asteroit ve meteorların yaşlandırması neticesinde Dünya'nın yaklaşık 4,54 milyar yıl yaşında olduğuna karar verdik.

Tüm Reklamları Kapat

Sorunuzun devamı çok ilgi çekici. "İlk var oluşu mu yoksa daha önce de bir kaç defa var olup yok olduğuna dair izlere rastlar mıyız?" Bu soruya cevap vermek için, yakınımızda olan yıldız ve gezegen sistemleri bize bir fikir verebilir. Son 30 yıldır yeni teknikler ile gezegenleri ve yapılarını da inceleyebiliyoruz, genelde gördüğümüz şu; kırmızı cüce diye tabir ettiğimiz Güneş'ten onlarca hatta yüzlerce kat küçük yıldızların bile dev karasal gezegenleri var. Fakat, biz de yok. İlk dört gezegen (Merkür, Venüs, Dünya, Mars) karasal gezegenler, diğer sistemler ile karşılaştırıldığında minnacıklar ve bir tanecik bile dev karasal gezegenimiz yok. O halde şu soruyu sormalıyız, bu kadar çok süpernova artığı nereye gitti? Bu durumun haricinde başka tuhaflıklar da var; Venüs kendi ekseninde diğer gezegenlere göre ters dönüyor, bir diğer tuhaflık Mars'ın yaşının Dünya'dan biraz daha fazla hesaplanması (4,60 milyar yıl).

Bu veriler, gezegen oluşum dönemlerinde, kaotik bir süreç yaşandığının bir kanıtı olabilir. İlk oluşan karasal gezegenler muhtemelen büyük devlerdi ve birbirlerinin yörüngelerini bozarak çarpışmış, çarpışma sonucu malzemenin büyük kısmı Güneş'e veya boşluğa yönlenmiş olabilir. Geriye kalan malzemeden ikincil bir oluşum yaşanarak (Merkür, Venüs, Dünya) üç karasal gezegen oluşmuş olabilir. Bu durum, kaotik süreçten etkilenmeyen Mars'ın neden yaşlı olduğunu da açıklar ve tabi Venüs'ün kendi ekseninde neden ters döndüğünü. (Son paragrafta anlatılanlar bilimsel bir veri değildir, kendi görüşümdür)

4
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Kafana takılan neler var?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close