Bildiğimiz tüm madde ve elementlerin temeli büyük patlama adı verilen evrenin başlangıcı olayında atılmıştır. Ancak büyük patlama sonrasında oluşan elementlerin çoğu basit düzey olduğu için (Hidrojen, Helyum ve Lityum gibi) canlılığın oluşmasına katkı sağlayan daha "karmaşık" elementler farklı kaynaklarda sentezlenmiştir diyebiliriz. Bahsedilen bu kaynaklar yıldızlardır. Erken dönemde oluşmuş Hidrojen atomlarının çekim kuvveti etkisiyle birleşmesi sonucunda oluşan yıldızların çekirdeğinde meydana gelen nükleer tepkimeler, Hidrojen atomlarını kaynaştırarak Helyum'a ve zaman geçtikçe daha farklı elementlere dönüştürmüştür. Yıldızların ölümü sonucu meydana gelen patlama ve saçılmalarda yıldız çekirdeklerinde üretilen bu elementler evrenin "her tarafına" dağılmıştır. Bilim insanlarının kullanmayı sevdiği "hepimiz yıldız tozuyuz" özlü sözü de bu bilimsel gerçekten ileri gelmektedir.
Bu konular hakkında detay bilgileri vermek cevabı fazla uzatacağından aşağıya evrenin oluşumunu anlattığım bir yazımın linkini ve araştırabileceğiniz konu başlıklarını bırakıyorum.
https://evrimagaci.org/blog/evrenin-olusumu-gelecegi-ve-big-bang-kronolojisi-uzerine-18090
+ nükleer tepkimeler
+ yıldız oluşumları ve ölümleri
[1][1]
Kaynaklar
- acikdersankaraedutr. Ankara Üniversitesi Açık Ders Malzemeleri. Alındığı Tarih: 10 Kasım 2024. Alındığı Yer: acikdersankaraedutr | Arşiv Bağlantısı