Keşfedin, Öğrenin ve Paylaşın
Evrim Ağacı'nda Aradığın Her Şeye Ulaşabilirsin!
Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Sorulara Dön
Bahri Gürdal Mendi
Üye 20 Temmuz 1 Cevap
1

Dünyada orta kuşaklarda yaşayan insanların cilt rengin siyah iken, kuzeyde ve güneyde yaşayan insanların cildi neden beyazdır?

Benim düşüncemce, eski çağlardan günümüze kadar ekvatora yakın yerlerde yaşayan insanlar bulundukları konum itibariyle yoğun güneş ışığından ciltleri bronzlaştı ve bu modifikasyon zamanla genlere dönüştü. Kuzeyde yaşayan insanlar ise güneş ışığından fazla etkilenmedikleri için beyaz tenli kaldılar. Doğru sebebi nedir sizce? Düşüncem doğru mu?
239 görüntülenme
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Joseph Joestar
Evrimi evrilenden ötürü seven üye 22 Temmuz

Sizin düşünceniz Lamarckcı evrim modeline giriyor. Lamarck evrimin hayat boyu kazanılan özelliklerin çocuklara aktarılmasıyla gerçekleştiğini ön görmüştü. En popüler örnek zürafalar boynu kısa atalarından, sürekli ağaçların daha yüksek dallarındaki yaprakları yemeye çalışırken çaba sarf edip boyunlarını esnetmeleriyle (her nesil bir kaç milimetre) ve bir kaç milim uzayan boyunlarını çocuklarına aktararak bugünkü hallerine gelmiştir. 20. yy ortalarına kadar Lamarckcı modeli savunan ciddi evrimciler vardı. Darwinci evrim modeli ile Lamarckcı evrim modeli tartışması çok uzun zaman önce sonuçlandı.

Basitçe evrim üreme hücrelerinin oluşumu esnasında meydana gelen rastgele mutasyonların - ve bu mutasyonlarla edinilen rastgele özelliklerin- canlının soyunu devam ettirebilme kabiliyetine katkısı yönünde gerçekleşir. Yani doğuştan - genetik olmayan özellikler yavrulara aktarılamaz(yeni yeni çok minik istisnaların olabileceği bulunmuştur ama konumuzla alakasız).

Güneş Işınlarının Yeryüzüne Düşme Açısı Neye Göre Değişir? - Tulomsas.com.tr

Tüm Reklamları Kapat

Ekvatora yakın bölgelerde güneş ışığı dünyaya daha dik düşer. Bu da atmosferde daha az zaman geçirdiği anlamına gelir. Bu da ışığın hava tarafından daha absorbe edilmesine yani daha güçlü dalgalarla yer yüzüne çarpmasına sebep olur. Daha güçlü ve yoğun ışığı = daha yüksek deri hasarı ve cilt kanseri tehlikesi. Bu bölgelerde güneş ışığının derinin üst-ve ölü- tabakalarını geçip canlı dokuya ulaşmasını engelleyen mutasyonlar insanları daha sağlıklı kılar. Eski insanların güneş kremlerine erişimi yoktu ve doğaya biyolojik olarak daha fazla boyun eğmek zorundaydılar. Bunun çözümü ışığı engelleyen pigmentler(deriye renk veren madde) üretmekti. Eğer on bin sene önce ekvatora yakın bölgelerde derideki pigmentleri az olan bir bebek doğsaydı daha sağlıksız bir hayat sürecekti.

Gel gelelim kuzeye gittikçe ışık dünyaya daha eğik düşer. Atmosferde daha fazla yol kat eder ve yer yüzüne çarpana kadar zayıflar. Güneş sadece bela değildir. Aynı zamanda D vitamini üretebilmemiz için gereklidir. D vitamini özellikle kemik sağlığımız için çok önemli. Daha zayıf güneş ışığı = daha az D vitamini. Güneş ışığından maksimum fayda elde edebilmek için deri yüzeyinde mümkün olduğunca az pigment olması gerekiyor. Beyaz ten aslında pigmentsiz(ya da çok az) deridir. Tıpkı renksiz tuz kristalleri düzensiz bir şekilde bir araya gelince beyaz görünmesi gibi yalancı biraz beyaz renkliliktir. 10 bin yıl önce kuzey enlemlerinde siyah deri rengine sahip bir bebek doğsaydı daha sağlıksız bir ömür sürecekti.

Sonuç olarak derinin rengini belirleyen genlerdeki mutasyonların kişinin soyunu devam ettirebilme kabiliyetine olumlu mu olumsuz mu etki edeceği güneşe bağlı olduğunda dünyadaki matematiksel konumuna göre ten renkleri oluşuyor.

Peki sıcakta neden bronzlaşıyoruz? Bu aslında derimizin bir refleksidir. Tıpkı şiddete maruz kalan yerlerin nasır tutması, suda ellerimizin buruşması gibi güneşten korunmak için güneşe maruz kaldıkça derimiz pigment üretir. Sanırım orta enlemlerdeki soy hatlarında daha iyi çalışıyor. Bu da genetik bir özellik.

Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
2
  • Şikayet Et
  • Mantık Hatası
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün Türkiye'de bilime ve bilim okuryazarlığına neler katacaksın?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Aklınızdan geçenlerin bu platformda bulunmuyor olabilecek kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close