Yeni Soru Sor
Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Tolgahan Köylü
Üye
4

Dünyada neden siyaset diye bir kavram var?

517 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
2 Cevap
İrem Erdemoğlu
Siyaset bilimi ve kamu yönetimi okudum.

Bu oldukça genel ve açık uçlu soruya cevap olarak, kelimenin etimolojisiyle başlamak isterim. “Politika” kelimesi Yunanca “politikos” kelimesinden türemiştir, bu kelime “polis” (şehir) kelimesinden gelir ve şehirle veya vatandaşlarla ilgili anlamına gelir. Dolayısıyla geniş anlamda toplumsal düzeni ve karar alma süreçlerini kapsar.

Politikanın var oluşunun temel sebebi, bir grup ya da toplum içinde kararlar almanın gerekliliğidir. Küçük toplulukların nüfusu artıp toplumlar oluşmaya başladıkça iş bölümü, kaynak dağıtımı, sosyal düzen ve çatışmaların yönetimi gibi grupları etkileyen ve oldukça hayati konular hakkında düzenleme ve karar verme ihtiyacı doğdu. Politika, bu kolektif ihtiyaçlara ve zorluklara cevap vermek için ortaya çıktı ve topluluk tarafından kabul edilen ve takip edilen karar alma süreçlerini kolaylaştıran bir mekanizma haline geldi. Yani politikanın en temelde var oluş sebebi, sosyal gruplarda yapı ve düzen ihtiyacına dayanmaktadır. Akademisyen Harold Lasswell’in konu hakkındaki kitabının sadece adı bile yeterince açıklayıcı aslında -Politika: Kim, Neyi, Ne Zaman, Nasıl Alır. [1]

Bu ihtiyacın kökünü oluşturan temel sebep olan insanların topluluk halinde yaşaması ise, sosyolojik evrim[2], antropoloji[3], sosyal psikoloji[4] ve muhtemelen benim bilgi sahibi olmadığım daha birçok farklı alandan bilimsel sebebe dayandırabileceğimiz doğal bir sonuç aslında. Dolayısıyla sorunuz bir çok bilim alanının perspektifinden yanıtlanabilir. Siyaset bilimi açısından en kısa haliyle, insanlar topluluk halinde yaşar ve düzen amacıyla politikaya ihtiyaç duyar.

Tüm Reklamları Kapat

Son olarak, akademik çalışmalarıma dayanarak kişisel bir yorum eklemek istiyorum. Politikanın kendisi bir eylem olarak toplumsal bir ihtiyaçtır. Ancak politik değer sistemleri farklı bir alandır. Politika ve politik değer sistemleri karıştırılmamalıdır. Politik değer sistemlerinin zaruriyetleri ve varlık sebepleri farklı sorularda tartışılabilir.

Kaynaklar

  1. Harold D. Lasswell. (1950). Politics: Who Gets What, When, How. Yayınevi: P. Smith.
  2. Robert Foley, et al. (2009). The Ecology Of Social Transitions In Human Evolution. royalsocietypublishing.org. doi: 10.1098/rstb.2009.0136. | Arşiv Bağlantısı
  3. Norman B. Schwartz. (1981). Anthropological Views Of Community And Community Development. www.jstor.org. | Arşiv Bağlantısı
  4. Nichola Raihani. (2021). The Social Instinct: How Cooperation Shaped The World. ISBN: 9781250262820.
Bu cevap, soru sahibi tarafından en iyi cevap seçilmiştir. Ancak bu, cevabın doğru olduğunu garanti etmez.
4
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Göktuğ Türkdağ
Siyasal Bilgiler Fakültesi lisans öğrencisiyim.

Siyaset, toplum içindeki bireylerin ve grupların kaynakların, güçlerin, hakların ve sorumlulukların dağılımını düzenleyen bir süreç ve karar alma mekanizmasıdır.

İnsanlar doğası gereği toplum içinde bir arada yaşama eğilimindedir. Toplum içindeki bireyler arasında kaynaklar, haklar ve sorumluluklar gibi çeşitli konularda çıkar çatışmaları doğabilir. Siyaset, bu çıkar çatışmalarını çözme ve düzenleme işlevini üstlenir.

Toplumların düzenli bir şekilde işlemesi için belirli bir yönetim ve düzen gereklidir. Siyaset, toplumu yöneten ve düzenleyen bir sistemdir. Devlet ve diğer yönetim kurumları, siyaset aracılığıyla toplumun çeşitli alanlarını düzenler ve yönlendirir.

Tüm Reklamları Kapat

Toplumda bulunan kaynaklar (ekonomik, doğal, kültürel) her zaman sınırlıdır. Siyaset, bu sınırlı kaynakların adil ve etkili bir şekilde dağıtılmasını sağlama amacını taşır. Bu kaynakların kullanımı, vergilendirme, refah programları gibi konularda siyasi kararlar alınır.

Siyaset, toplumun temel değerlerini ve normlarını belirlemeye yardımcı olur. Yasalar, düzenlemeler ve politikalar, toplumun değerlerine ve ahlaki normlarına uygun olarak oluşturulur.

Siyaset, güç ve yetkinin nasıl dağıtılacağına dair kuralları belirler. Devlet, yönetim organları ve diğer kurumlar arasındaki ilişkiler, güç dengesi ve kontrol mekanizmaları siyasi süreçlerle şekillenir.[1]

Siyaset, toplumu daha iyi bir yöne doğru yönlendirme amacını taşır. Toplumsal değişim, gelişim ve ilerleme, siyasi kararlar ve politikalar aracılığıyla gerçekleşir.

Kaynaklar

  1. A. Heywood. Siyaset Bilimi: Kavramlar, Teoriler, İdeolojiler.
11
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Bugün bilimseverlerle ne paylaşmak istersin?
Gündem
Bağlantı
Ekle
Soru Sor
Stiller
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
ve seni takip ediyor

Göster

Şifremi unuttum Üyelik Aktivasyonu

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close