Paylaşım Yap
Tüm Reklamları Kapat
Sorulara Dön
Kadir Akkuş
Kadir Akkuş
2,001 UP
Üye
6

Dünya'nın merkezine indikce kütle çekimi azalır mı?

Dünyanın merkezine inersek kütle cekimi azalırmı? Egerki azalırsa buna baglı olarak zamanda hızlanırmı.Kısacası yere yakın insanlar icinmi zaman daha hızlı yoksa daglarda ve yüksek yerlerde yasayan insanlar icinmi daha hızlı?
18,137 görüntülenme
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Soruyu Takip Et
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Tüm Reklamları Kapat
1 Cevap
Burak Kızılca
Öğrenci

Evet, dünyanın yüzeyinden merkezine doğru indikçe yer çekimi azalacaktır. Yüzeyden uzaklaştıkça da yer çekimi azalır. Maksimum yer çekimi yüzeydedir. Biraz nedenini açıklamakta fayda var.

Yer çekimi dediğimiz kuvvet aslında Newton'ın ortaya koyduğu kütle çekim kuvvetidir. Bu kuvvet şu şekilde ifade edilir:

Tüm Reklamları Kapat

F= G. m1 . m2 / r2

G=Kütle çekim sabiti

Tüm Reklamları Kapat

m1= birinci cismin kütlesi

m2= ikinci cismin kütlesi

r= kütlelerin merkezleri arası uzaklık

Formülden görüleceği üzere mesafe arttıkça kuvvet azalacaktır. O zaman neden yüzeyden merkeze indikçe bu kuvvet azalır? Çünkü kütle (neredeyse) homojen dağılır. Dünyanın bütün kütlesi merkezinde değildir. Dolayısıyla siz merkeze yaklaştıkça size uygulanan kütle çekim kuvvetleri bir yönden değil her yönden gelmeye başlayacaktır. Mesela sağdan ve soldan kütle çekimine maruz kaldığınızda sağdaki kuvvet daha büyükse soldaki kuvvetin etkisini sıfırlayacak fakat kendi etkisi de azalacaktır (kuvvet dengesi)

Biz gezegenin yüzeyi ve merkezi arasında bulunan cisme etki eden çekim kuvvetleri (temsili)
Biz gezegenin yüzeyi ve merkezi arasında bulunan cisme etki eden çekim kuvvetleri (temsili)

Sizin için böyle bir şema hazırladım. Görebileceğiniz gibi bir gezegenin merkezi ve yüzeyi arasındaki bir cisme etrafındaki kütleler tarafından kütle çekim uygulanır. Cisim yüzeyde olsaydı kütle çekim tek bir yönden olacaktı fakat içeride olduğu zaman kuvvet farklı yönlerden gelir ve etkisi azalır.

Buna bağlı olarak zaman hızlanır mı?

Teknik olarak evet, fakat bu hızlanma siz çekirdeğe çok yaklaşmadıkça veya dünyadan uzaklaşmadıkça yaşama yansıyacak düzeyde bir hızlanma olmayacaktır.

Deniz seviyesinde yaşayan ve bir dağda yaşayan insan için zaman farklı mıdır?

Bu karşılaştırmayı yukarıdaki merkez-yüzey arası karşılaştırmasından yararlanarak yapamayız çünkü deniz seviyesinde yaşayan insan yüzeyde kabul edilir. Dağda yaşayan insan merkezden daha uzakta olduğu için daha az kütle çekimine maruz kalır. Dolayısıyla zaman onun için daha hızlı akar fakat biraz önce de bahsettiğim gibi bu hızlı akış fark edilebilecek bir düzeyde olmayacaktır.

4,122 görüntülenme

Kaynaklar

  1. C.Wood. Kütleçekimi Nedir? Cisimler, Birbirlerini Nasıl Çekiyor?. (3 Aralık 2020). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
  2. E.Özmeral. Özel Görelilik Teorisi Nedir? Özel İzafiyet (Görecelik) Kuramı Bize Ne Öğretir?. (27 Eylül 2016). Alındığı Tarih: 8 Haziran 2021. Alındığı Yer: Evrim Ağacı | Arşiv Bağlantısı
9
0
  • Paylaş
  • Alıntıla
  • Alıntıları Göster
  • Dış Sitelerde Paylaş
  • Raporla
  • Mantık Hatası Bildir
Daha Fazla Cevap Göster
Cevap Ver
Evrim Ağacı Soru & Cevap Platformu, Türkiye'deki bilimseverler tarafından kolektif ve öz denetime dayalı bir şekilde sürdürülen, özgür bir ortamdır. Evrim Ağacı tarafından yayınlanan makalelerin aksine, bu platforma girilen soru ve cevapların içeriği veya gerçek/doğru olup olmadıkları Evrim Ağacı yönetimi tarafından denetlenmemektedir. Evrim Ağacı, bu platformda yayınlanan cevapları herhangi bir şekilde desteklememekte veya doğruluğunu garanti etmemektedir. Doğru olmadığını düşündüğünüz cevapları, size sunulan denetim araçlarıyla işaretleyebilir, daha doğru olan cevapları kaynaklarıyla girebilir ve oylama araçlarıyla platformun daha güvenilir bir ortama evrimleşmesine katkı sağlayabilirsiniz.
Popüler Yazılar
30 gün
90 gün
1 yıl
Evrim Ağacı'na Destek Ol

Evrim Ağacı'nın %100 okur destekli bir bilim platformu olduğunu biliyor muydunuz? Evrim Ağacı'nın maddi destekçileri arasına katılarak Türkiye'de bilimin yayılmasına güç katın.

Evrim Ağacı'nı Takip Et!
Aklımdan Geçen
Komünite Seç
Aklımdan Geçen
Fark Ettim ki...
Bugün Öğrendim ki...
İşe Yarar İpucu
Bilim Haberleri
Hikaye Fikri
Video Konu Önerisi
Başlık
Gündem
Kafana takılan neler var?
Bağlantı
Kurallar
Komünite Kuralları
Bu komünite, aklınızdan geçen düşünceleri Evrim Ağacı ailesiyle paylaşabilmeniz içindir. Yapacağınız paylaşımlar Evrim Ağacı'nın kurallarına tabidir. Ayrıca bu komünitenin ek kurallarına da uymanız gerekmektedir.
1
Bilim kimliğinizi önceleyin.
Evrim Ağacı bir bilim platformudur. Dolayısıyla aklınızdan geçen her şeyden ziyade, bilim veya yaşamla ilgili olabilecek düşüncelerinizle ilgileniyoruz.
2
Propaganda ve baskı amaçlı kullanmayın.
Herkesin aklından her şey geçebilir; fakat bu platformun amacı, insanların belli ideolojiler için propaganda yapmaları veya başkaları üzerinde baskı kurma amacıyla geliştirilmemiştir. Paylaştığınız fikirlerin değer kattığından emin olun.
3
Gerilim yaratmayın.
Gerilim, tersleme, tahrik, taciz, alay, dedikodu, trollük, vurdumduymazlık, duyarsızlık, ırkçılık, bağnazlık, nefret söylemi, azınlıklara saldırı, fanatizm, holiganlık, sloganlar yasaktır.
4
Değer katın; hassas konulardan ve öznel yoruma açık alanlardan uzak durun.
Bu komünitenin amacı okurlara hayatla ilgili keyifli farkındalıklar yaşatabilmektir. Din, politika, spor, aktüel konular gibi anlık tepkilere neden olabilecek konulardaki tespitlerden kaçının. Ayrıca aklınızdan geçenlerin Türkiye’deki bilim komünitesine değer katması beklenmektedir.
5
Cevap hakkı doğurmayın.
Bu platformda cevap veya yorum sistemi bulunmamaktadır. Dolayısıyla aklınızdan geçenlerin, tespit edilebilir kişilere cevap hakkı doğurmadığından emin olun.
Ekle
Soru Sor
ve seni takip ediyor

Göster

Şifrenizi mi unuttunuz? Lütfen e-posta adresinizi giriniz. E-posta adresinize şifrenizi sıfırlamak için bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Eğer aktivasyon kodunu almadıysanız lütfen e-posta adresinizi giriniz. Üyeliğinizi aktive etmek için e-posta adresinize bir bağlantı gönderilecektir.

Geri dön

Close